Pohled do historie aneb Vzpomínka na bývalá Žihadla - 1. část

Pohled do historie aneb Vzpomínka na bývalá Žihadla - 1. část

Připravili jsme si pro vás další specialitu, kterou je tentokrát článek, jenž se ohlíží za historií Žihadel. Konkrétně především za působením ve třetí nejvyšší soutěži. V článku, jenž je rozdělen na dva díly, si připomeneme některé hráče z druholigové hokejové historie Moravských Budějovic. A abychom vám udělali co největší radost, každý vybraný hráč v tomto článku zavzpomínal na svoje působení u Žihadel. Přejeme vám příjemné počtení. První díl článku máte právě před sebou.


Lukáš Dusík (brankář)

Lukáše není třeba dlouze představovat. Brankáře, který se lví měrou zasloužil o loňský historický úspěch Žihadel si jistě všichni dobře pamatují. Působení gólmana s přezdívkou Dusa v Moravských Budějovicích by se dalo rozdělit na dvě etapy. Ta první se váže k sezoně 2014/2015, tehdy Dusa v našem klubu vypomáhal formou střídavých startů z prvoligové Třebíče. V tomto druholigovém ročníku Lukáš nastoupil k devíti zápasům ve kterých si připsal i jedno čisté konto, bylo to v utkání s Jindřichovým Hradcem v kterém naše barvy zvítězily 1:0. Druhou etapu Lukášova angažmá u Žihadel máme všichni ještě v živé paměti. Sezona 2016/2017 a historický úspěch klubu v podobě postupu do druholigového semifinále. Právě na něm měl Lukáš značný podíl. Jeho skvělé výkony z konce základní části gradovaly v play-off, především díky němu Žihadla přetlačila Děčín a ve své spanilé jízdě pokračovala i v sérii proti Klatovům.  Na konci ročníku Lukáš Dusík moravskobudějovické barvy opustil a vydal se zkusit štěstí do týmu šumperských Draků. Zdejší angažmá ale vinou zdravotních problémů musel vzdát. Ve své kariéře oblékl kromě dresu Žihadel rovněž dresy Třebíče, Břeclavi či Havlíčkova Brodu.

číslo v dresu Žihadel - 92, 1

počet odehraných zápasů za Žihadla - 28

počet vychytaných nul v dresu Žihadel - 3

první zápas za Žihadla - 13. 9. 2014 ( Bílina - Mor. Budějovice)

poslední zápas za Žihadla - 27. 3. 2017 (Havl. Brod - Mor. Budějovice)

aktuální působiště -

Vzpomínka Lukáše Dusíka na Žihadla: "Na působení v dresu Žihadel vzpomínám rád, výborná parta kluků, super fanoušci... Hlavně v play-off jsme tu společně vytvořili skoro nedobytnou tvrz (myslím že jsme v play-off doma ztratili pouze jeden zápas a to na penalty) o to víc nás všechny mrzela ta administrativní chyba, protože si myslím že bychom tu sérii s Brodem ještě hodně zdramatizovali i přes to že byli doma opravdu silní"

Milan Dudáček (brankář)

I druhý hráč patřící do našeho vzpomínání je brankář. Milan Dudáček působil u Žihadel v ročníku 2016/2017. Začínal jej jako jednička mezi tyčemi a pomohl tak úspěšně nastartovat úspěšnou sezonu. Později se v brankovišti střídal s Lukášem Dusíkem. Milan Dudáček přišel mezi Žihadla z mládežnických výběrů třineckých Ocelářů, v Moravských Budějovicích se jednalo o jeho první seniorské angažmá. Také on po skončení sezony Moravské Budějovice opustil a přesídlil do týmu David Servis České Budějovice, díky čemuž ho fanoušci Žihadel mohou vídat stále, i když už jako soupeře.

číslo v dresu Žihadel - 45

počet odehraných zápasů za Žihadla - 23

počet vychytaných nul -

první zápas za Žihadla - 17. 9. 2016 ( DS České Budějovice - Mor. Budějovice)

poslední zápas za Žihadla - 23. 3. 2017 (Havl. Brod – Mor. Budějovice)

aktuální působiště - DS České Budějovice

Vzpomínka Milana Dudáčka na Žihadla: "Na své působení v MB vzpomínám samozřejmě velmi rád. Žihadla mají dovolím si říct nejlepší fanoušky ve druhé lize a atmosféra na domácích zápasech byla vždy parádní. Za největší zážitek bych vybral sedmé utkání proti Děčínu a postup do semifinále. Jen škoda, že jsme nepřešli přes Havlíčkův Brod, mančaft jsme na to měli. Do Morávek se budu vždycky rád vracet, ať už kvůli hokeji, nebo za přítelkyní, kterou jsem si našel těsně před koncem sezony (usmívá se).

Lukáš Havel (útočník)

Lukáše Havla nejspíš není třeba představovat, jelikož jeho góly máme ještě všichni v živé paměti.   Velezkušený forvard a rozený střelec přišel do Moravských Budějovic před startem sezony 2015/2016.  Tehdy vedení hokejového svazu rozhodlo o přesunu Žihadel do východní druholigové skupiny, která je obecně brána jako ta nejkvalitnější a tak bylo třeba tým posílit. Lukáš Havel měl v mužstvu plnit roli střelce a nutno říci, že svou úlohu plnil na jedničku. Hned v první sezoně, kdy hájil barvy Žihadel, zatížil  branky soupeřů 29 přesnými trefami. V té následující přidal 19 branek. V obou ročnících patřil k lídrům kanadského bodování mužstva, výraznou měrou tak pomohl k největšímu úspěchu v historii klubu, což byl loňský postup do semifinále. Lukáš Havel toho ve své kariéře prožil spoustu, oblékal extraligové dresy Litvínova, Třince a Slavie Praha, v druhé nejvyšší soutěži působil v Třebíči, Hradci Králové, či Havlíčkově Brodě. Vyzkoušel si taktéž zahraniční angažmá. Na Slovensku střílel góly za Martin a Žilinu.

číslo v dresu Žihadel - 89

počet odehraných zápasů za Žihadla - 58

počet kanadských bodů v dresu Žihadel - 95

počet gólů v dresu Žihadel - 49

počet asistencí v dresu Žihadel - 46

první zápas za Žihadla - 12. 9. 2015 (HC RT Torax Poruba - HC Moravské Budějovice)

poslední zápas za Žihadla - 13. 9. 2017 (IHC Písek - HC Moravské Budějovice)

aktuální působiště - HC Světlá nad Sázavou (rekreačně)

Vzpomínka Lukáše Havla na Žihadla: "Na angažmá v Moravských Budějovicích vzpomínám rád, vše bylo dobré a příjemné. Dále bych také rád zmínil fanoušky, kteří drží při sobě a opravdu hodně a navíc slušně podporují mužstvo. Ještě bych rád zmínil inženýra Stojánka, rád bych mu vysekl poklonu za to co pro fanoušky, hráče i město dělá."

David Křenek (útočník)

Útočník David Křenek posílil Moravské Budějovice na začátku sezony 2011/2012, která byla, jak se později ukázalo, poslední v Krajské lize. Pro tento soutěžní ročník vyhlásilo vedení klubu jasný cíl - postup do 2. ligy. Posílené mužstvo od začátku sezony kosilo soupeře za soupeřem a k tomuto faktu svým značným dílem přispíval právě i David Křenek. Patřil k nejproduktivnějším hráčům mužstva, ve 20 zápasech si připsal 34 kanadských bodů. Po odkoupení druholigové licence se ve žlutočerném dresu objevil ještě i následující sezonu, v její části nastupoval po boku Petra Zahradníka a Jana Buly v první útočné formaci mužstva. Sezona 2012/2013 byla pro Davida tou poslední Moravskobudějovickou.

číslo v dresu Žihadel - 10

počet odehraných zápasů za Žihadla - 41

počet kanadských bodů v dresu Žihadel - 43

počet gólů v dresu Žihadel - 17

počet asistencí v dresu Žihadel - 26

první zápas za Žihadla - sezona 2011/2012 (Krajská liga)

poslední zápas za Žihadla - 6.1 2013 (SKLH Žďár nad Sázavou - HC Moravské Budějovice)

aktuální působiště - HHK Velké Meziříčí (rekreačně)

Vzpomínka Davida Křenka na Žihadla: "Chtěl bych celkově vedení klubu poděkovat za super sezony. Když se hrál Kraj bylo všechno jednodušší, vyhrávalo se pravidelně o 10 gólů a fanoušci si hokej dost užívali a byli výjimeční. Sezona ve 2. lize už pak nebyla jednoduchá, já bohužel nestíhal trénoval kvůli pracovním povinnostem. Celkově bych chtěl poděkovat za super zázemí, které vybudoval Zdenek Stojánek, včetně kompletního servisu. Největším vzorem pro mě byl Jirka Oliva, pro mě pan hokejista, na kterého jsem koukal v Třebíči, když jsem byl malý a byla čest, že jsem si s ním mohl zahrát a učit se."

Milan Máj (brankář)

Dalším brankářem v našem vzpomínání je Milan Máj. Třebíčský odchovanec působil v Moravských Budějovicích během sezon 2014/2015 - 2015/2016. Během nich stihnul ve žlutočerném dresu 30 zápasů, ve kterých si připsal jedno čisté konto. Stalo se tak v utkání s Karvinou, které Žihadla vyhrála jasně 7:0 Nyní se Milan Máj věnuje hokejovému trénování dětí.

číslo v dresu Žihadel - 45

počet odehraných zápasů za Žihadla - 30

počet vychytaných nul v dresu Žihadel - 1

první zápas za Žihadla - 4. 10. 2014 (HC Tábor - HC Moravské Budějovice)

poslední zápas za Žihadla - 20. 2. 2016 (SK Karviná - HC Moravské Budějovice)

aktuální působiště -

Vzpomínka Milana Máje na Žihadla: "Na působení v Moravských Budějovicích vzpomínám moc rád. Na kluky, na trenéry a hlavně na fanoušky, kteří byli skvělí a neustále nás podporovali, i když se nám třeba moc nedařilo. Zážitků bylo hodně, ale největším bylo každé vyhrané utkání a následná oslava s fanoušky."

Jan Müller (útočník)

Jan Müller je dalším hráčem, který hájil barvy Žihadel v jejich první druholigové sezoně (2012/2013). A byl to právě on, kdo zaznamenal první hattrick moravskobudějovického hráče ve druhé lize, stalo se tak 3. 10. 2012 při zápase s Chotěboří. Žihadla tehdy zvítězila na ledě soupeře vysoko 10:3 a Jan Müller se na tomto triumfu podílel třemi brankami. Zároveň se jednalo o jeho první zápas ve žlutočerném dresu a první zápas v seniorském hokeji vůbec, takže debut z říše snů. Na konci sezony činila jeho bilance 5 branek a dvě asistence v 11 zápasech. Během dalších sezon vystřídal Jan Müller hned několik působišť. Zahrál si EBEL ligu za znojemské Orly, odskočil si do slovenského Popradu a také nastupoval za Slavii Praha. Nyní patří k důležitým hráčům prvoligové Kadaně.

číslo v dresu Žihadel - 69

počet odehraných zápasů za Žihadla - 11

počet kanadských bodů v dresu Žihadel - 7

počet gólů v dresu Žihadel -5

počet asistencí v dresu Žihadel - 2

první zápas za Žihadla - 3. 1. 2012 (HC Lvi Chotěboř - HC Moravské Budějovice)

poslední zápas za Žihadla - 5. 12. 2012 (HC Moravské Budějovice - HLH Vajgar Jindřichův Hradec)

aktuální působiště - SK Kadaň (WSM liga)

Vzpomínka Jana Müllera na Žihadla: " Byly to pro mě první zkušenosti s dospělým hokejem. Zápas v Chotěboři byl můj úplně první. Pamatuji si, že jsem v něm jel i nájezd, že tam s námi byli i fanoušci a ten zápas mě vyšel draho. První start první gól a hattrick (smích). "

Lukáš Paták (útočník)

Další výraznou osobností moravskobudějovické druholigové historie je nepochybně Lukáš Paták. Útočník, který se v našem klubu poprvé objevil během sezony 2013 /2014 zanechal v Moravských Budějovicích výraznou stopu, když několik let patřil k tahounům mužstva. Jeho nejpovedenější sezonou byl ročník 2015/2016, kdy mu po jeho konci patřilo druhé místo v kanadském bodování klubu, za 18 gólů a 32 asistencí. Nyní hají Lukáš Paták barvy prvoligové Třebíče.

číslo v dresu Žihadel - 8

počet odehraných zápasů za Žihadla - 64

počet kanadských bodů v dresu Žihadel - 65

počet gólů v dresu Žihadel - 27

počet asistencí v dresu Žihadel - 38

první zápas za Žihadla - 14. 9. 2013 (HC Milevsko - HC Moravské Budějovice)

poslední zápas za Žihadla - 2. 3. 2016 (HC Moravské Budějovice - VSK Technika Brno)

aktuální působiště - HS Třebíč)

Vzpomínka Lukáše Patáka na Žihadla: " I když jsem zde působil jen jednu kompletní sezonu, pro mě velmi krátký čas, tak jsem zde byl maximálně spokojený, ať už po hokejové stránce, nebo po stránce životní (mimo led). Moc mile jsem byl překvapen úrovní klubu a tím jak to zde fungovalo, počínaje seriózním jednáním pana Stojánka, až po fungování kustodů kolem hráčů - tímto zdravím pana Bendu, nejstaršího člena týmu (usmívá se). Za Žihadla mě moc bavilo hrát. Troufnu si říci, že mi opět vrátili chuť k hokeji, za to díky! Na domácím hřišti je nádherná atmosféra, tudíž je to jeden z mých oblíbených stadionů. Tímto přeji Žihadlům hodně štěstí a výher. Co se týče největšího zážitku, těžko se to hodnotí, protože jsem zde působil velmi krátce a za tu dobu jsme žádných velkých úspěchů nedosáhli. Tudíž musím hlavně zmínit setkání s lidmi, ať už z hokejového prostředí, nebo z toho pracovního.

Hlasujte
v anketě
Obleč se
do vosího

Máme pro tebe dresy, trika, čepice a další suvenýry.

Kšiltovka
459

Generální partner
Významní partneři
Partneři
HC Lední medvědi Pelhřimov SK Telč HC Orli Bystřice nad Pernštejnem HC Spartak Velká Bíteš HC Ledeč nad Sázavou HC Světlá nad Sázavou HHK Velké Meziříčí HC Chotěboř TJ Náměšť nad Oslavou TJ Jiskra Humpolec Onlajny.com Hokej.cz