VOSÍ BODNUTÍ JAKO IMPULZ PRO RESTART KARIÉRY VÁCLAVA JAROŠE

VOSÍ BODNUTÍ JAKO IMPULZ PRO RESTART KARIÉRY VÁCLAVA JAROŠE

Sliby se maj plnit nejen o Vánocích, a proto i my držíme slovo a bodavými otázkami na tělo odhalujeme prvního borce, který má za úkol vrátit radost do útrob moravskobudějovického zimáku. Nejprve nakoukněme do myšlenkových pochodů manažera týmu. Pročpak si z Třebíče vytáhl právě tohoto žolíka?


NEJLEPŠÍ OBRANA JE ÚTOK

aneb Zdenek Stojánek představuje první posilu

Jak jste se mohli dočíst před týdnem v rozhovoru se mnou, po provedení rozboru výsledků minulé sezóny se mi v podstatě okamžitě ukázalo, jakým směrem se musí posilování a přestavba našeho mužstva pro příští sezónu ubírat a jaké typy hráčů k tomu budou potřeba. Zaprvé jsem vyšel z toho, že bude potřeba posílit obrana. Za další je zcela bez diskuse, že opět musím vrátit do mužstva několik hráčů, kteří by přinesli zkušenost z vyšší soutěže, tak jako tomu bylo vždy v minulosti (Olda Válek, Jirka Oliva, Jirka Cihlář, Martin Fryauf nebo Marcel Hrbáček). Samozřejmě jsem musel vzít v potaz největšího strašáka minulých sezon, a to byla absence útočně laděných hráčů obdarovaných uměním střílet branky, popřípadě branky vypracovat pro svoje spoluhráče.
 
Takže takto jsem si pojmenoval zadání a mezitím se mi poctivou špionážní prací podařila vytipovat skupina hráčů, z nichž každý by svým dílem zapadal do stanoveného plánu. To, co jsem doteď popsal, je v podstatě lehké logické cvičení a sbírání informací ve svém okolí, popřípadě kousek dál. A teď nastává ta napínavá etapa, ve které musím jednotlivé hráče přesvědčit, že vlastně jediné smysluplné pokračování jejich hokejové kariéry je neodmyslitelně a osudově spojeno právě s naším klubem.Takto bych ve zkratce popsal, co mě vedlo k tomu, abych přivedl do mužstva Žihadel zrovna ty hráče, které si budeme postupně představovat.
 
Jedno staré moudro říká, že nejlepší obrana je útok, a já bych se chtěl v příští sezóně této staré pravdě co nejvíc přiblížit. Možná právě proto je tou první posilou, kterou vám chci představit, ofenzivní obránce VÁCLAV JAROŠ. Vašek odehrál minulý ročník v dresu Horácké Slavie Třebíč, za kterou nastoupil ke 40 utkáním, dále hájil po čtyři sezóny dres A-týmu Dukly Jihlava a za oba celky odehrál také bezpočet extraligových utkání v juniorských či dorosteneckých dobách.
 
A jak se první posila vypořádala s otázkami bodavého reportéra? Posuďte sami.
 
 
 

KAŽDÝ ZÁPAS MĚ NĚČÍM NAPLŇUJE

aneb rozhovor s Václavem Jarošem

 
Co víte o hokeji v Moravských Budějovicích? Se kterými spoluhráči jste se již v minulosti setkal?
 
Hokej v MB jsem měl v podvědomí, mnoho mých spoluhráčů z ELJ, se kterými jsem hrál a kteří se nedostali do A-týmu Dukly Jihlava, v MB nastoupili. Na základě informací získaných od manažera klubu beru ročník 2015/2016 jako naprosto novou etapu celého týmu. Jestli se změny dostaví i po hokejové stránce, to můžeme zhodnotit až po konci sezóny. Pokud mě zdraví bude přát, tak udělám vše, co bude v mých silách pro to, abychom dosáhli co nejlepšího výsledku a hlavně pro to, aby hráče a diváky hokej v HCMB bavil.
 
Když jste se vloni po letech vracel z Jihlavy do Třebíče, byl jste prezentován jako ofenzivní obránce a vynikající bruslař s výborným čtením hry i střelou. Jak svůj herní projev vidíte vy sám?
 
Věřím, že dobré bruslení a ofenzivní styl hry jsou moje hlavní klady. Pokud nehraju ofenzivní hokej, jsem poloviční hráč a můj přínos pro tým není takový, jaký by měl být. To pak místo mě může hrát obránce, který pálí každý puk po mantinelu. Čtení hry se zlepšuje úměrně s vyhraností v sezóně a také s tím, jak si věřím. Pokud chcete trochu tvořit, jste náchylnější k chybám a je potřeba být odolný i psychicky. Střelba není moje silná stránka, tu chci zlepšit a pracovat na sobě. Důležité je pro mě získat čas na ledě, abych si věřil. Hlavní aspekt je však důvěra trenéra ve mě samotného, bez toho to opravdu nefunguje. Letošní sezóna mě posunula kupředu. Poslední 3 měsíce na ledě jsem vlastně trénoval jenom v útoku. Začal jsem obdivovat levá křídla a uvědomil jsem si, kolik toho vlastně nabruslí. Moje úloha v útoku byla hrát odzadu a zodpovědně, no a dopředu už jsem pak neměl sílu. Je to hodně náročné, takováto pozice. V obraně číhám na správný moment, kdy nečekaně vyrazím, v útoku musím být pořád v pohybu. Zjišťoval jsem, že se každým tréninkem zlepšuji v koncovce, jsem klidnější „na hokejce”, dostal jsem se do situací a míst, ve kterých jsem dosud nebyl, a když jsem se čas od času dostal do šance, vlastně jsem se lekl. :D Takový ten pocit: „Hele, Venco, ty můžeš dát branku, celé hřiště jsi profrčel a teď co s tím?” To se mi stávalo. To samé, když jsme v zápase jezdili dva na jednoho. V Jihlavě se mně povedlo ujet skoro každý zápas, řešil jsem to střelou, abych nic nevymýšlel v té rychlosti. Teď jsem se dostával k jiným možnostem, jak celou situaci řešit. Myslím, že takovéto zkušenosti mohou i obráncům velice pomoci při řešení situací v zápase. U mě je jen škoda, že můj osobní pocit zlepšení se neprojevil i bodově v soutěžních utkáních.
 
 

Mlácená po rozích a nahazování do útočného pásma – to není nic pro mě ani pro diváky

 
Vloni jste byl členem týmu, který se podílel na bronzové sezóně HS Třebíč. Proč jste se  rozhodl vyskočit z takto dobře rozjetého vlaku? Platí snad, že není všechno zlato, co se třpytí?
 
Jsem rád, že jsem byl členem týmu HS Třebíč. Potkal jsem tam mnoho skvělých hráčů, od kterých jsem se mohl učit. Zažil jsem dobré zápasy. Hlavně mě bavilo derby s Jihlavou. Byl jsem spokojen s přístupem pana Čapka a pana Pokorného k mé osobě, naopak zklamán jsem přístupem pana Nováka. Chci poděkovat za působení v HS Třebíč a doufám, že když jsem byl na ledě, tak se můj styl hry líbil fanouškům HS Třebíč. Teď se ale už těším na nadcházející působení v HCMB.
 
Spousta hráčů odcházela do HC Moravské Budějovice na sklonku kariéry – v době, kdy třeba již neměli výkonnost na první ligu, ale s hokejem se ještě nedokázali rozloučit. Vy jste v nejlepších hokejových letech. Nebude pro Václava Jaroše coby někdejšího úspěšného beka jihlavského a třebíčského prvoligového hokeje přesun do nižší soutěže ústupem ze slávy? Berete to jako osobní pád či jako výzvu?
 
Většina lidí, kteří se na můj krok jít hrát do HCMB podívají, si řekne – on si jde dohrát svoji kariéru, kterou si sám pokazil, měl dobře našlápnuto, ale prostě se na to vybodl. Já se na celou věc dívám hlouběji. Podívejte se, kde je český hokej. Podívejte se, jak se hraje dnešní hokej v 1. lize. Mlácená po rozích, nahazování do útočného pásma od obránců, jen co přejedou červenou čáru. Obránci přijedou k puku a hned ho odehrávají pryč, jen aby neudělali chybu. Pokud si něco dovolí, je to hned špatně a zavání to chybou. Jak může fanouška bavit takový hokej bez nápadu a myšlenky? Hráči mají nalajnované koleje, a pokud zahnou doleva místo doprava, jak si přál trenér, je hned zle. Já chci hrát hokej, který diváky baví, chci hrát hokej, kde i po prohraném zápase diváci zatleskají, chci hrát hokej, u nějž si fanoušci po zápase neřeknou: „Já už tam nejdu.” Produktem hokejových týmů je předvedená hra, to si v českém hokeji málokdo uvědomuje. Vždycky jsem se snažil hrát dobrý hokej, který bude bavit. Zažil jsem mnoho hráčů, dobrých hráčů, kteří jen kvůli starým pravidlům, zarytým trenérům nedostali šanci. Jednalo se s nimi jinak než s ostatními a nikdy jsem se s tímto v sobě nesrovnal. Každý hráč má dostat stejnou šanci, stejný prostor ukázat, co v něm je. Já šanci dostal, chytil jsem ji a bylo jen na mně, jak se předvedu. Hrál jsem několik let první ligu, ale rok co rok bylo vše stejné. Vidíte kolem sebe velké množství hráčů, kteří v klubech mají dveře zavřené, dříve než něco předvedou. Jdu do HCMB hrát, protože na rozdíl od předešlých zkušeností zde vidím, že manažer má jasně danou koncepci. Jsou tu jasně stanovené hodnoty.
 
Vaše angažmá u Žihadel je na začátku. Přesto – můžete už nyní srovnat alespoň některé aspekty s předchozími štacemi? Jak se liší třeba přístup vedení či trenérů?
 
Každý klub odvádí svoji práci dle svých možnosti, nastavených pravidel a koncepce. Možnosti mnoha klubů jsou samozřejmě značně omezené financemi. Věřím, že některé kluby si uvědomují, že pokud nemají v dobrém stavu mládež, za pár let je vše dostihne v A-týmu a finance potřebné na získání kvalitních hráčů budou ještě vyšší. Jsme tu opět u koncepce. A-tým je vrchol celé té pomyslné pyramidy. Manažer HCMB ví, kde je problém, ten řeší a mě jasně přesvědčil, proč oblékat dres HCMB, i když je to druhá liga – takže tento přístup je rozdílný.
Jak v Třebíči, tak v Jihlavě jsem se snažil odvádět tu nejlepší práci, kterou umím. Věřím, že jsem vedení ani fanoušky nezklamal. Za sebe chci poděkovat panu Čapkovi a panu Pokornému, kteří mě upřímně pověděli, jaká byla moje letošní situace. Jsem člověk, který hned na začátku angažmá v Třebíči řekl jak vedení, tak trenérům, že pokud se mnou budou mít jakýkoliv sebemenší problém, pokud si budou myslet, že hokeji nedávám 100 %, ať to řeknou na přímo.
 
Dalo by se také čekat, že pokud hrajete nižší soutěž, budete mít k dispozici o level nižší vybavení a celkově „pracovní” podmínky. Jaká je realita?
 
Nikdy jsem nepůsobil v klubu 2. ligy, takže nemohu porovnávat. Seznámil jsem se s podmínkami pro letošní sezónu v HCMB a ty jsou nastaveny na prvoligové úrovni. Já nejsem náročný hráč, stačí mně dobré hokejky. Třeba brusle jsem měl donedávna skoro tři sezóny.
 
 

Klapky na očích trenérů škodí všem

 
Velmi otevřeně jste popsal svoji nespokojenost s vaším působením v 1. lize. Co definitivně rozhodlo o tom, že v příštím roce budete oblékat právě žluto-černý dres? Jednal jste i s jinými týmy?
 
Vezmu to zase zcela od konce. Již delší dobu jsem věděl, že v Třebíči nebudu působit. Kontaktoval mě manažer HCMB a sdělil mi své představy, co ode mě čeká, co mně může nabídnout. Jaké své vize chce převést do reality. Jelikož již několik let také podnikám a mám rodinu, bylo pro mě po rozhovoru s panem Stojánkem jasno. Nejsem obránce, který odpaluje puky ani který celý zápas řeže soupeře. Jsem ofenzivní obránce, který podporuje útok. O moje služby ze strany trenérů HS Třebíč nebyl zájem. S manažerem HCMB jsme domluveni již dlouhou dobu.
Dokud se i do první ligy mezi trenéry nerozšíří trendy ze zahraničí, například ze Švédska, a trenéři budou trénovat, jak byli zvyklí trénovat před 20 lety, nic se nezmění. Každý hráč je jiný, každý hráč má svoje přednosti a naopak i své slabiny. Pokud je trenér vidí, bude úspěšný, pokud je nevidí, bude vše rok po roku stejné. Velkým příkladem takového trenéra je pro mě Patrik Augusta, pod kterým jsem hrál v Jihlavě. Sleduje nové metody, pracuje s hráči individuálně. Návyky je těžké měnit, ale nové metody ještě těžší zavádět. Výsledky této práce přicházejí, ale pomalu. Hlavním důvodem, proč budu oblékat dres HCMB, je, že manažer týmu si tyto proměnné uvědomuje.
 
Minulý týden nám představil svá očekávání od nadcházející sezóny manažer týmu Zdenek Stojánek. Co od sezóny 2015/16 očekáváte vy?
 
Očekávání pana Stojánka se s těmi mými dost překrývají. I kvůli tomu jsme se spolu dohodli na spolupráci. Pokud se na otázku podívám čistě z mého pohledu, tak chci jezdit rád na tréninky a mít dobrý pocit ze zápasů, i když se prohraje. Chci zažívat pocit z dobře odvedené práce. Hokej potřebuji a hraji ho, protože určité momenty z každého zápasu mě naplňují. Pro mě jako levého obránce je nesmírně důležité si rozumět s hráčem přede mnou, tedy s levým křídlem, a co nejvíce si na něj navyknout. Už dlouhou dobu jsem navyklý na různé signály, a pokud to právě s levým křídlem funguje, vznikají pro soupeře nebezpečné situace. Myslím, že již po pár kolech bude zpětná vazba od diváků, jestli je naše předvedená hra baví, či nikoli.
 
Vaše firma se partnersky angažovala jak v Dukle Jihlava, tak v HS Třebíč. Můžou se fanoušci těšit na podobné aktivity v HCMB?
 
Ano, máte pravdu, v Jihlavě jsme kompletně produkovali pod naší záštitou kalendáře formátu A2pro rok 2013, kde se jich prodalo tuším přes 700. Další rok se dělala limitovaná edice a po kalendářích se zaprášilo už v předprodeji. Také jsme měli pod svoji záštitou sbírku pro pána na vozíčku, v níž se vybralo tuším cca 8 000 Kč. Rovněž jsme pomáhali s grafikou na mnoha propagačních materiálech. Jak v Třebíči, tak v Jihlavě jezdily soutěžně naše čtyřkolky. Třebíč od nás partnersky dostala logo pro play-off  na sezónu 2014/2015 a  trička do kabiny s tímto logem. Ohledně HCMB se nechte překvapit. :)
 
Jaký máte vztah k písni Jarošovský pivovar? Co vy a pivo? Na škole jste prý býval rebel, pro koho bude hořký duel Žihadel s HC Rebel Havlíčkův Brod?
 
Ke všemu, co je Jarošovské, mám kladný vztah. :D Pivo piji jenom nealko, zatím jsem se v něm nezhlédl. Je jasné, že duel bude hořký pro Rebel! Kalich hořkosti si vypíjí do dna.
 

 

Hlasujte
v anketě
Obleč se
do vosího

Máme pro tebe dresy, trika, čepice a další suvenýry.

Kšiltovka
459

Generální partner
Významní partneři
Partneři
HC Lední medvědi Pelhřimov SK Telč HC Orli Bystřice nad Pernštejnem HC Spartak Velká Bíteš HC Ledeč nad Sázavou HC Světlá nad Sázavou HHK Velké Meziříčí HC Chotěboř TJ Náměšť nad Oslavou TJ Jiskra Humpolec Onlajny.com Hokej.cz