HC Moravské Budějovice 2005 HC Moravské Budějovice 2005
3 : 2p (0:0, 0:1, 2:1)
HC Sokolov HC Sokolov

Soupiska domácí

Brož (Čáp) – Čermám, Kabelka, Wasserbauer, Kliment, Pelikán,Peroutka, Pucher ml. – Pucher st. "C", Juráň, Matějka, Rytnauer, Krutiš, Lupač, J. Bulín, Salák, P. Bulín.

Rozhodčí

Přemysl Skopal
Mgr. Zdeněk Pokorný – Jan Vašíček
Henrich Kráľ

Soupiska hosté

Kuchař (Fečo) – Kvapil, Weinhold, Michálek, Rulík, Přindiš "A", Šik "C", Hohl – Kašpar, Račanský "A", Kuběna, Harkabus, Strunz, Čejka,Šmejc, Trapl,Zadražil, Hruška, Janata, Rohan.

Vyloučení 2:5
Využití 1:1
V oslabení
Počet střel
Diváků 947
  • FILIP ŠMEJC (Michael Čejka) 37. minuta
    Branka hosté
  • MARIN WEINHOLD (David Hruška) 43. minuta
    Branka hosté
  • JIŘÍ PEROUTKA (Ladislav Rytnauer) 51. minuta
    Branka domácí
  • JAN BULÍN (Peter Pucher st., Filip Matějka) 51. minuta
    Branka domácí
  • PETER PUCHER st. (Ladislav Rytnauer, Jiří Peroutka) 63. minuta
    Branka domácí

Dílo je dokonáno! Ke čtvrtému utkání čtvrtfinále dorazil do Moravských Budějovic opět tým HC Baník Sokolov, který odvracel první měčbol Žihadel. Za stavu série 2:1 pro hráče Žihadel se odehrával dramatický duel, ve kterém nebyla nouze o obrovské šance, a duel nebyl rozhodně pro slabší povahy. Hráči Sokolova nastoupili oproti jiným utkáním s trochu jinou taktikou a ze začátku dělali domácím borcům problémy, ale obrovská bojovnost a nasazení nakonec přiklonila misku vah k domácím a ti tak rozhodli o svém postupu. Většina z 947 přítomných fanoušků tak byla po zápase spokojena. Klobouk dolů fandům Sokolova, kteří vážili cestu dalekou cestu.

První třetina začala pod taktovkou domácích hráčů, kteří nenechali nic náhodě a hnali se za postupem. Naopak hosté oproti předchozím duelům série vsadili na poctivou defenzivní hru a vyčkávali na rychlé brejky. První střelu zápasu si po 50 vteřinách připsal Jiří Wasserbauer, ale jeho pokus skončil těsně mimo. Hosté poprvé pozdravili Jana Brože až v polovině třetí třetiny, ale ten se střelou ze středního pásma neměl problém. V polovině 4 minuty střílel z mezikruží Ladislav Rytnauer, ale Ondřej Kuchař byl připraven. Ke konci 6. minuty dostali hosté první výhodu přesilové hry, ale domácí sehráli oslabení tradičně velmi dobře a hosty k ničemu nepustili. Konec 9. minuty patřil Janu Bulínovi, který šikovně vystřelil na dobře cloněného Ondřeje Kuchaře, který ač neviděl přes clonící hráče, reflexivně vyrazil puk do ochranné sítě. Po střele Jana Bulína se ale domácí dočkali alespoň přesilové hry, ale ani z této se prvního gólu natěšení fanoušci nedočkali. Na počátku 13. minuty se dostali hosté do přečíslení 2 na 1, ale Martin Weinhold se svojí střelou na Jana Brože nevyzrál. O půl minuty později došlo k závaru v brankovišti domácích, ale zde se nejrychleji orientoval strážce domácí svatyně, který puk skryl do své lapačky. V rozmezí 14. a 16. minuty sílil tlak domácích a byly z toho nebezpečné střely Jana Saláka, jehož pokus Ondřej Kuchař vyrazil, a Jiřího Wasserbauer, který opět mířil jen těsně vedle. Ke konci 16. minuty musel Jan Brož likvidovat tvrdou střelu Martina Trapla. Obrovská šance se na straně Žihadle zrodila ke konci 17 minuty, kdy Petr Krutiš přesně tečoval střelu od modré, ale Ondřej Kuchař včas zasáhl svými betony. Domácím patřil i závěr třetiny, kdy nejprve z úhlu střílel Michal Kliment a v samém závěru i Ladislav Rytnauer, jehož pokus dorážel Jan Salák, ale ani z toho branka nebyla. Domácí byli v první třetině aktivnějším týmem, ale skóre se neměnilo.

Druhou třetinu začali opět domácí aktivnějším přístupem a již po 40 vteřinách hry dostal puk do brankoviště hostů Filip Matějka, ale tentokrát se nejlépe orientovali obránci hostů. Po více jak minutě hry zahrozili i hosté, ale Jan Brož si se střelou Matěje Zadražila bez problémů poradil. Ke konci 22. minuty se podařilo mezi domácími beky protáhnout Tomáši Harkabusovi, ale na Jana Brože si nepřišel. Na počátku 23. minuty se do velké šance dostali i domácí, ale při jejich úniku vystihl Ondřej Kuchař nahrávku Filipa Matějky na volného hráče a tím svůj tým ohromně podržel. Jen o několik vteřin později střílel od modré Daniel Kabelka, ale jeho střelu Ondřej Kuchař dobře viděl a neměl s ní problém. N počátku 24. minuty dostali domácí další výhodu přesilové hry a Ondřeje Kuchaře zasypali několika střelami, ale ten zdárně odolával. V polovině 26 minuty domácí fandové opět jen šuměli, Peter Pucher vystřelil na bránu a Ondřej Kuchař nedokázal puk pokrýt a musel se pak hodně otáčet, aby dorážejícím protihráčům zabránil ve skórování. Na počátku 28. minuty se domácí dočkali opět přesilové hry, ale tentokrát se jim hrubě nevyvedla. To v polovině 31. minuty to již vypadalo nadějněji, neboť po jedné ze střel domácích vypadl Ondřeji Kuchařovi puk, ale bohužel nikdo z domácích v prostoru před brankou nečíhal. Jen o minutu později přišla další infarktová chvíle pro domácí fandy. Puk poskakoval jen kousek před prázdnou bránou hostí, ale ani jedna z několika přítomných hokejek domácích jej nedokázala dopravit do brány. Všechny pokusy trefit puk končily jen těsně mimo a hosté se tak dostali do rychlého brejku, ale pokus Pavla Kuběny kryl Jan Brož. Další infarktová situace přišla v čase 32:45, kdy Ondřej Kuchař vyrazil řed sebe střelu Marcela Juráně, po níž se puk dostal k Filipu Matějkovi, jenž osamocen před bránou hostí pohotově pálil do horního rohu, ale Ondřej Kuchař vytáhl neskutečný zákrok lapačkou. Studené sprchy se domácí dočkali v čase 36:21, kdy Jan Brož sice zlikvidoval šanci hostí 3 na 1, ale poté se Filip Šmejc ocitl sám před Janem Brožem a tentokrát již byl domácí gólman bezradný – 0:1. Domácí se do konce třetiny i nadále snažili a stejně jako v předchozím průběhu zápasu útočit, ale do větší šance se již nedostali a tak, i když byli opět mírně lepším týmem, odcházeli do kabin s jednobrankovou ztrátou.

Do třetí třetiny vstoupili jako do předchozích dvou aktivněji domácí a důkazem toho byly pěkné střelecké pokusy Jana Saláka a Marcela Juráně, ale Ondřej Kuchař se prostě dnes překonával. Ke konci 42. minuty přišlo druhé vyloučení domácích, které ke smutku většiny fanoušků hosté trestali. V čase 42:14 pálil od modré čáry Martin Weinhold a puk skončil za zády Jan brože – 0:2. Druhý gól hosty pořádně nakopnul a ti poprvé v zápase začali mít mírnou převahu. Necelou minutu po druhé brance střílel od modré Tomáš Harkabus, ale Jan Brož byl připraven. Jen o pár vteřin později se hosté dostali do dalšího přečíslení, které naštěstí skončilo jen střelou Matěje Zadražila do připraveného Jana Brože. V polovině 47. minuty byl k vidění opět souboj Jan brože s Tomášem Harkabusem, ale ten si ani nadvakrát na Jana brože nepřišel. O necelou minutu krotil Jan Brož i střelu Davida Hrušky. Domácí se z útlumu probrali až v polovině 48. minuty, kdy se v obrovské šanci ocitl Ladislav Rytnauer, ale ten sám před bránou hostí minul. Trvalo něco přes dvě minuty a situace se opakovala. Ladislav Rytnauer před poloprázdnou bránou a Ondřej Kuchař opět vytasil zázračný zázrak. V čase 50:27 ale již domácí fandové mohli bouřit poprvé. Ladislav Rytnauer s přispěním teče Jiřího Peroutky prostřelil bombou od modré vše, co mu stálo v cestě – 1:2. Netrvalo dlouho a stadion se otřásal v základech podruhé. V čase 50:59 dostal Jan Bulín přesný pas od Petera Puchera, poté se protáhl mezi beky hostí a bekhendem provětral horní roh Kuchařovi brány – 2:2. Hosté naprosto otřeseni řešili situaci oddechovým časem, ale ten jim moc nepomohl a dalších 5 minut působili na ledě naprosto bezradným dojmem. Toho využili domácí a hnali se za další brankou. Ke konci 55. minuty pěkně střílel Petr Krutiš, ale Ondřej Kuchař byl na místě. O minutu později pálil nebezpečně z kruhů Michal Kliment, ale Ondřej Kuchař i tentokrát pozorně zasáhl. V polovině 57. minuty se probrali i hostě, ale střelu Davida Hrušky kryl bez větších problémů Jan Brož. Do konce třetiny se již hrálo opatrně a ani jeden z týmů nechtěl udělat chybu a rozhodovat tak opět muselo prodloužení.

Do prodloužení vstoupili aktivněji hosté, kterým již ani nic jiného nezbývalo. Po půlminutě hry se do obrovské šance dostal David Hruška, ale Jan Brož se nachytat nenechal. Ke konci 62. minuty však došlo k obrovské hrubce střídačky hostí, kteří do hry poslali o hráče navíc, a stihl je za to další dvouminutový trest. Trenér domácích si vzal oddechový čas a poslal na led to nejzkušenější co má k dispozici – Petera Puchera, Ladislava Rytnauera, Petra Krutiše a Jiřího Peroutku. První střelu Petera Puchera ještě gólman hostí lapil, ale v čase 62:59 již byl bez šance. Jiří Peroutka našel svým pasem Ladislava Rytnauera, který poslal milimetrovou přihrávku na zcela volného Petera Puchera a ten jako správný kapitán poslal svůj tým do dalšího kola – 3:2.

Klobouk dolů pánové. Netřeba slov. Žihadla vyrovnávají svoji nejlepší sezonu a opět zabojují o účast v baráži o WSM ligu. Nutno sklonit poklonu i soupeři, protože jak už jsem jednou psal, takto kvalitní soupeř tu snad ještě nebyl. Skvěle složené mužstvo s výborným útokem, dobrou obranou a suprovým gólmanem tu prostě ještě nehrálo. Po všechny zápasy se hrál krásný hokej plný napětí, ale bez zbytečných zákeřností či simulování. Takže ještě jednou zdravíme Baník!!! No ale my jdeme dál a čeká nás další soupeř v cestě za baráží o WSM ligu. Tím je nenáviděný soupeř z Havlíčkova Brodu, kterému máme určitě co vracet. První zápas je na programu již v neděli 25.3.2018 na ledě Havlíčkova Brodu. Druhý zápas se odehraje na ledě Žihadel již v úterý 27.3.2018 od 18:00 hodin a bude opět třeba každého hlasu, proto opět všichni na značkách. Přijede cirkus Endál a spol., a to si nemůžeme nechat ujít. ŽIHADLA DO TOHO !!!

Komentáře k zápasu:

Augustin Žák (trenér HC Moravské Budějovice 2005): „Dnes Sokolov změnil v první třetině taktiku a hráli to spíše na brejky ze zabezpečené obrany. Chvíli nám trvalo, než jsme na jejich změnu zareagovali a přizpůsobili se. Když se pak dostali do vedení o dvě branky tak to s námi bylo špatné. Snažil jsem se ale kluky uklidnit, ať hrají svoji hru. A to kluci prostě umí! Když hrají v klidu, tak na ně nikdo nemá. Hodně nás pak, stejně jako v celé sérii, podržel gólman. Pak se to uklidnilo a měli jsme ze hry více, což vedlo k vyrovnání a pak jsem již věřil ve výhru. Soupeř byl potom již psychicky načatý. Vše vyvrcholilo chybou v prodloužení při střídání. Já jsem na led poslal na přesilovou hru zkušeného Láďu s Pepém a k nim Petra Krutiše, věřil jsem, že právě tito něco vymyslí a urvou to, což se podařilo a teď se těšíme na Havlíčkův Brod. Nebudeme muset již tolik cestovat, což je skvělé.“

A jak to viděli hráči? (omluvte stručnost, ale těsně po zápase byla euforie opravdu obrovská) :-)

Peter Pucher (kapitán HC Moravské Budějovice): „Máme za sebou dvě těžké série. V obou nás držel skvělý gólman. Vítězství to rozhodně nebyla jednoduchá. V dalším kole nás čeká Havlíčkův Brod a od kluků, co to loni zažili, vím, že nás čeká další těžká a vyhecovaná série.“

Ladislav Rytnauer (hráč HC Moravské Budějovice): „Sokolov dnes změnil taktiku a chvíli nám trvalo přizpůsobit hru. Nás opět neskutečně držel gólman. Po jejich druhém gólu jsme chvíli tahali za kratší konec, ale nakonec se nám to podařilo urvat. Teď nás čeká Brod a na ten se moc těšíme. Je to blízko, což je pro nás fajn. Zkusíme to s nima vyhrát.“

Jan Bulín (hráč HC Moravské Budějovice): „Dneska to bylo výborné. Super zápas a postup. Mně osobně se hrálo dobře, hrál jsem v lajně s Peterem Pucherem, což je neskutečná legenda. On si tu hru diriguje a hraje se s ním strašně lehce. Na Brod se už samozřejmě těšíme, bude to super série.“

Filip Matějka (hráč HC Moravské Budějovice): „Sokolov to dnes zavřel a hrál na protiútoky. My jsme si také udělali šance, ale jejich gólman dnes prostě chytal skvěle. Když to bylo 0:2, tak jsme ukázali, že máme velkou sílu. Podařilo se nám srovnat a prodloužení je už o štěstí. Já jsem hrozně rád, že se nám podařilo potvrdit loňský výsledek a ukázalo se tak, že to nebyla náhoda. Jak říkám, ukázali jsme naši sílu a teď se těšíme na Brod. Věřím, že bude hodně fanoušků a bude to skvělá série.“

1. třetina

2. třetina

3. třetina

 

Rychlé srovnání během 32s

Vítězný gól Petera Puchera staršího

Autor: Vladimír Čábel

Hlasujte
v anketě
Obleč se
do vosího

Máme pro tebe dresy, trika, čepice a další suvenýry.

Kšiltovka
459

Generální partner
Významní partneři
Partneři
HC Lední medvědi Pelhřimov SK Telč HC Orli Bystřice nad Pernštejnem HC Spartak Velká Bíteš HC Ledeč nad Sázavou HC Světlá nad Sázavou HHK Velké Meziříčí HC Chotěboř TJ Náměšť nad Oslavou TJ Jiskra Humpolec Onlajny.com Hokej.cz