„Kluci mi napařili tolik pokut, že nevím, jestli je zaplatím,“ říká P. Říčka

„Kluci mi napařili tolik pokut, že nevím, jestli je zaplatím,“ říká P. Říčka

Přinášíme vám rozhovor s novým hráčem v týmu Žihadel - Patrikem Říčkou. Tento šikovný útočník se dokázal brankově prosadit již v prvním zápase za Moravské Budějovice. Jak se mu v týmu líbí? Jak hodnotí začátek soutěže nebo co považuje za svou největší hokejovou přednost? To i mnohem více se dočtete v následujícím rozhovoru.


Patriku, začněme asi očekávanou otázkou. Jsi novým hráčem mezi Žihadly, jak se zrodilo tvoje působení v Mor. Budějovicích?

Hledal jsem tým blízko Brna, abych mohl skloubit hokejovou kariéru se studiem a Žihadla mi dala šanci se ukázat v přípravném zápase, po kterém jsme s trenérem Žákem domluvili na spolupráci.

Jedná se o tvoje první angažmá v dospělém hokeji. Máš za sebou zatím jen dva zápasy, nicméně vnímáš nějaké velké rozdíly mezi 2. ligou a juniorským hokejem? 

Určitě je to velký rozdíl oproti juniorské lize. Hráči jsou zde mnohem zkušenější, silnější a šikovnější v soubojích. Ještě jsem si na nový styl hokeje zvykám.

Hned ve svém prvním soutěžním zápase s Pískem jsi skóroval. To bude asi drahé, co?

Bude, kluci už mi tam napařili tolik pokut, že ani nevím, jestli je stihnu do konce sezoný splatit. (smích)

Jak sis vlastně užil atmosféru na domácím zápase? Předpokládám, že na juniorských zápasech taková atmosféra není...

Atmosféra byla super. Určitě je to oproti juniorce nezvyk. Cítím teď větší zodpovědnost za to co předvedu na ledě což mě nutí k lepším výkonům. Jen doufám, že diváky bude náš hokej bavit a budou chodit ve velkém počtu.

Z pohledu týmu se vám každopádně úvod soutěže nevydařil. V čem vidíš hlavní příčinu nedobrého vstupu do ligy?

Myslím, že největší problém je v tom, že děláme příliš velké množství chyb. Soutěž je velmi vyrovnaná a soupeři tyto chyby trestají. Musíme se jich snažit vyvarovat, protože nás to pak sráží psychicky dolů.

Jedenáct inkasovaných  branek to je ve dvou zápasech opravdu hodně, takže je třeba zlepšit celkově obranou hru souhlasíš?

Ano, to je opravdu dost. Hlavně je třeba zlepšit pohyb, hru tělem a obsazování hráčů v obranném pásmu. Bez toho se nikam neposuneme. Jsem si jistý, že se tomu teď na tréninku budem hodně věnovat.

Jak bys popsal sobotní utkání s Havl. Brodem, které jste prohráli 2:6? V čem byla hlavní síla soupeře? 

Zápas to byl velmi těžký, ale s tím jsme do toho taky šli. Nezačali jsme úplně špatně, ale srážely nás zbytečné fauly, po kterých jsme hned ze startu dvakrát inkasovali. Ve druhé třetině nám soupeř odskočil, a ikdyž jsme nějaké šance měli, tak jsme nedokázali s výsledkem nic udělat. Havl. Brod má vcelku mladý a dravý tým, řekl bych že jejich hlavní síla byla v pohybu.  

Zároveň jste úvodní dvě branky inkasovali při vlastním oslabení. Bránily se přesilovky Rebelů tak těžko? V čem vám dělaly největší problémy?

Gólům se podle mě dalo zabránit. Opět jsme udělali chyby, kdy jsme nechali protihráče příliš lehce clonit před bránou respektive si špatně přebrali hráče při rotaci. Na hře v oslabení musíme ještě zapracovat.

Zatím jsi nejvíc času odehrál v útoku s Marcelem Juráněm a Romanem Mikešem, jak hodnotíš vaši spolupráci?

S klukama se mi hraje dobře. Jde vidět, že mají výborný přehled a jsou taky hodně brusliví. Už jsem dostal spoustu pěkných nahrávek, které jsem ani sám nečekal. Já se zase snažím bruslením a rychlým napadáním vybojovat nějaké puky a co nejmíň jim to kazit. (smích)  

V týmu Žihadel jsou i dva velezkušení hráči Peter Pucher a Ladislav Rytnauer. Jaké to je být v jedné kabině s borci, které znáš z televize? Chodíš si za nimi pro rady?

Jsem moc rád, že mám možnost se učit od takových hráčů. Hodně je na ledě pozoruju a snažím se nějaké věcí odkoukat. Ale v kabině se teprve tak nějak rozkoukávám, takže jsem si pro radu zatím nešel.

Když se vrátíme zpět k tvým hokejovým začátkům.  V kolika letech jsi s ledním hokejem začínal a kdo tě k němu přivedl?

Už asi od tří let jsem chodil s tátou na Kometu. O chvíli později jsem začal bruslit a když mi bylo 6 požádal jsem tátu jestli by mě nemohl zapsat do týmu. Zavezl mě na trénink a hokej jsem si hned zamiloval.

Měl jsi nějaký hokejový vzor?

Když jsem byl menší tak to byl určitě Jágr. Později jsem si oblíbil Alexe Ovechkina, kterého obdivuju do teď. 

Co  považuješ za svou největší hokejovou přednost?

Jednoznačně rychlost.

Trošku na odlehčení. Dříve jsi hrál na olomouckém zimním stadionu,  který je znám tím, že je na něm opravdu velká zima. To samé soupeři tvrdí i o zimním stadionu v Mor. Budějovicích. Kde myslíš, že ta zima bude větší?

Naopak mi přišlo, že bylo na domácím zápase opravdu velké horko. Když jsem hrával v Olomouci tak mi bylo taky celkem teplo. Tak bych řekl, že už jsem za ty roky asi na tu zimu zvyklý.

Závěrečná otázka. Nyní vás čeká doma v sobotu Žďár nad Sázavou. Co od zápasu čekáš? A co je třeba podle Tebe udělat k tomu, abyste slavili první výhru v sezoně?

Čekám velký boj. Bude to težký zápas, ale věřím, že když se vyvarujeme individualnich chyb a budeme plnit to co nás trenér chce, tak budeme naplno bodovat.

Děkujeme za rozhovor

Hlasujte
v anketě
Obleč se
do vosího

Máme pro tebe dresy, trika, čepice a další suvenýry.

Kšiltovka
459

Generální partner
Významní partneři
Partneři
HC Lední medvědi Pelhřimov SK Telč HC Orli Bystřice nad Pernštejnem HC Spartak Velká Bíteš HC Ledeč nad Sázavou HC Světlá nad Sázavou HHK Velké Meziříčí HC Chotěboř TJ Náměšť nad Oslavou TJ Jiskra Humpolec Onlajny.com Hokej.cz