"Myslím si, že tu píšeme pěkný druholigový příběh," říká Petr Krutiš

V prvním, ze dvou bilančních rozhovorů, které mapují historický úspěch Žihadel v podobě druholigového triumfu, jsme vyzpovídali útočníka Petra Krutiše. Druhý rozhovor, jenž se na našich stránkách objeví taktéž velmi brzy, bude patřit Dominiku Grohovi.


Petře, jak chutná výhra ve 2. lize?

Je to něco neskutečného. Když to řeknu blbě, tak většina z nás jsme odpadlíci z Třebíče, Jihlavy a Znojma, kteří navíc příští rok nemají jisté, jestli vůbec ještě budou hrát hokej. Nikdo nevěřil, že přejdeme přes Hodonín, natož že ukončíme sezonu Šumperku a Brodu. Myslím si, že tady píšeme pěkný druholigový příběh, ve kterém je vidět, že peníze a jména na soupisce nejsou všechno.

Ty jsi v klubu už dlouho, v minulých dvou letech jste dvakrát dokráčeli do semifinále, letos to konečně vyšlo a vyhráli jste. Dokážeš říct, co byl ten poslední kousek skládačky, který letos zapadnul?

Základem úspěchu v play-off je dobrý brankář. Hlavní rozdíl oproti minulým rokům bych ale viděl v tom, že letos máme tři vyrovnané pětky a že se nám vyhýbají zranění. Loni jsme sice došli do semifinále, ale už jsme toho měli plné zuby. Se Sokolovem jsme hráli jen na 13 lidí a to se musí někde projevit.

Ve finále se vám do cesty postavil Havlíčkův Brod, tedy tým, který vás v posledních dvou letech vždy vyřadil. Cítili jste díky tomu zvýšenou motivaci?

Určitě jsme nechtěli potřetí za sebou skončit stejným způsobem. Série s Brodem mají vždycky větší náboj a o motivaci není nikdy nouze.

Čekali jste, že série s Rebely bude výsledkově tak jednoznačná? Alespoň to vypadalo, že co do konečného stavu bylo finále nejjasnější záležitostí vaší letošní mistrovské cesty.

Na Brod jsme si věřili, ale rozhodně jsme nečekali, že bude po třech zápasech konec. Pro některé kluky je to první play off, takže se ještě učí, že se musí hrát trošku jinak než v základní části. Hlavně v sérii s Hodonínem jsme dělali zbytečné chyby, kvůli kterým jsme ztráceli zápasy. Postupně se to ale zlepšilo a je to znát i výsledkově.

K rozhodujícímu třetímu bodu jsi přispěl dvěma góly, mohl bys k nim něco říct?

V podstatě jsem dvakrát plácl do puku a byly z toho dva góly. U prvního vystřelil Laďa Rytnauer vedle brány a puk se ke mně odrazil od zadního mantinelu, tak jsem ho poslal na bránu. Chtěl jsem udělat aspoň buly v útočném pásmu, ale nakonec se vhazovalo ve středovém kruhu. Ten druhý gól byl do prázdné brány. Všechno to tam vybojoval David Horký a já jsem jen přijel slíznout smetanu.

V podstatě celý tým se nechává slyšet, že tento úspěch patří především Zdenku Stojánkovi. Jaký je to manažer z tvého pohledu?

Pan Stojánek toho udělal strašně moc pro budějovický hokej, a i my hráči jsme mu chtěli nějak poděkovat a dát mu dárek. Myslím, že tenhle úspěch ocení víc než třeba podepsaný dres. V Budějovicích máme vynikající podmínky, nic nám nechybí. Navíc já osobně mu vděčím za to, že mě nechal znovu začít s hokejem.

Ty jsi strávil mládežnický roky v Třebíči, pak jsi hrál městskou ligu a teď jsi součástí týmu, jenž vyhrál 2 ligu. To je asi zatím tvůj největší hokejový úspěch, že?

Je pravda, že zatím jsem byl nejdál ve finále městské ligy. Tenkrát to nevyšlo. Letos jsme to vítězstvím v naší dvojskupině překonali. Uvidíme, třeba za tři týdny budu tohle pořadí zase přepisovat.

Patříš k lídrům mužstva. Neuvažoval jsi o tom zkusit ještě i vyšší soutěž?

Ze sportovního hlediska by to bylo určitě zajímavé vyzkoušet si, jak bych obstál ve vyšší soutěži. Na druhou stranu mi naprosto vyhovuje režim, kdy chodím do práce a po večerech hraju hokej.

V superfinále na vás čeká Vrchlabí a, nebo Sokolov. Preferuješ některého z těchto soupeřů?

Myslím si, že je jedno, koho dostaneme. Obě mužstva jsou velmi kvalitní a bude to svátek pro všechny v Budějovicích, kteří se zajímají o hokej. Minimálně dvakrát ještě tu naši arénu naplníme a doufám, že i potěšíme. Budeme se snažit to dotáhnout do konce.

Závěrečná otázka. Máte nějaké speciální rituály v kabině, které vám pomáhali na letošní cestě vyřazovacími boji?

Rituály to úplně nejsou, ale máme svoje postupy, které používáme, když potřebujeme nastartovat. V této sezóně jsme si tím museli několikrát projít a pokaždé spolehlivě zafungovaly.

Děkuji za rozhovor

Hlasujte
v anketě
Obleč se
do vosího

Máme pro tebe dresy, trika, čepice a další suvenýry.

Kšiltovka
459

Generální partner
Významní partneři
Partneři
HC Lední medvědi Pelhřimov SK Telč HC Orli Bystřice nad Pernštejnem HC Spartak Velká Bíteš HC Ledeč nad Sázavou HC Světlá nad Sázavou HHK Velké Meziříčí HC Chotěboř TJ Náměšť nad Oslavou TJ Jiskra Humpolec Onlajny.com Hokej.cz