"Hned ve chvíli, kdy jsem přišel, jsem viděl skrytou sílu týmu," říká D. Groh

V tomto rozhovoru se za finálovou sérií s Havlíčkovým Brodem ohlíží její gólmanský hrdina Dominik Groh. Zároveň sděluje své dojmy z angažmá u Žihadel.


Dominiku, Žihadlům se podařil obrovský úspěch. Vyhráli jste 2. ligu. Jak se na to díváš s odstupem?  Už vám to dochází?

Je to nádherný pocit, který ještě teď někteří z nás oslavují! To ale samozřejmě nekončí a v superfinále chceme na výkony navázat.

 

Finálovou sérii jsme ovládli celkem jednoznačně 3:0 na zápasy. Bylo to opravdu tak jednoduché, jak napovídá konečné skóre?
Vůbec ne, H. Brod měl velice silnou ofenzivu a rozhodlo srdíčko.

 

V čem podle tebe, váš tým soupeře z Havlíčkova Brodu především předčil?
Určitě v proměněných šancích. Co jsme měli, jsme dali, a ještě něco navíc. Možná i o něco lepší disciplína a to, že ten tým bojoval pohromadě o něco více, než soupeř.

 

Z mého pohledu je v každé sérii vyřazovacích bojů velmi důležitý výkon brankáře. Ti soupeřovi ve dvou ze tří zápasů střídali, ale tvoje výkony gradovaly. Takže v tomto ohledu jsi určitě spokojen, že?
Určitě je důležitý výkon brankáře, já jsem dělal všechno pro to, abych dal klukům vzadu jistotu a oni mohli s čistou hlavou hrát svůj hokej vepředu.

 

V letošním play-off jsi vyšponoval procentuální úspěšnost svých zásahů až nad hranici 93 procent. Považuješ letošní jaro za prozatím nejlepší období ve své kariéře?
Budu hodnotit nejspíše až po konci sezony, ale už teď mám spoustu nových zkušeností a zážitků, na které nelze zapomenout. Každopádně jsem velice spokojený!

 

Jak těžké vlastně bylo nastoupit do rozjetého vlaku? Přišel jsi až těsně před vyřazovacími boji, musel sis na nový tým a novou soutěž dlouho zvykat? Co bylo nejtěžší?
Ve chvíli, kdy jsem přišel, jsem hned po pár dnech viděl skrytou sílu týmu a cítil jsem, že bude úspěch. Nejtěžší bylo právě tohle si uvědomovat. A přesto nějaké zápasy v základní části nezvládnout. Naštěstí to vše teď přišlo v pravý čas.

 

Víme, že do Moravských Budějovic tě doporučil respektovaný trenér Miloslav Hořava, toho času kouč Mladé Boleslavi. Ty jsi stále hráčem středočeského klubu. Máš náznaky, že ve městě automobilů sledují tvé výkony z dresu Žihadel?
Za doporučení od pana Hořavy jsem moc rád a určitě mu ještě poděkuji. Na dálku, ale sledují. Dostávám SMS a telefonáty od výborného trenéra brankařů Radka Haase, který drží palce a je rád, že se daří.

 

Tahle otázka musí přijít. Jsi velmi ambiciózním brankářem. Ve 2.lize patříš statisticky k absolutně nejlepším. Věříš, že ti tahle nálepka pomůže sehnat angažmá pro příští sezonu?
Věřím a pevně doufám, dělám vše pro to, aby si někdo všiml, že nejsem brankář jen na běžné zápasy v základní části. Chci si svým výkonem říci o roli v ambiciózním týmu alespoň 1. ligy.

 

Chytal jsi 1. ligu v Ústí nad Labem, ale moc příležitostí jsi nedostal. Byl právě tohle hlavní důvod, proč jsi kývnul na nabídku Moravských Budějovic? Tady se s tebou počítalo na post jedničky…
Příležitost byla na začátku sezony, kdy tam byly obrovské morální problémy a nedařilo se nikomu, ani já se nechytil, nakonec naštěstí. Sice o ligu níže, ale byla tu vize Play-off, vize toho udělat právě velký úspěch, podařilo se a s pokorou jdeme do Superfinále.

 

Jak bys porovnal zázemí moravskobudějovického klubu se zázemím prvoligových organizací?
Naše Moravské Budějovice se nemají za co stydět, pro 2. ligu krásné prostředí.
Samozřejmě, že kabiny první ligy mají něco navíc, ale to už nejsou tak nutné věci. Vše, co hokejista opravdu potřebuje, v zázemí máme.

 

Vraťme se ještě zpět k aktuální sezoně. Ve velkém Superfinále narazíte na Sokolov, popřípadě Vrchlabí, preferoval bys nějakého z těchto soupeřů?
Vrchlabí, moje rodné město, můj začátek životní kariéry a Sokolov se nese ve významu žluto-černého zápasu. Preferuji hlavně velký boj, chci si to užít a chci vyhrávat proti komukoliv. Je škoda, že už je to náš poslední soupeř v nynější sezóně, moc si tu jízdu totiž užíváme!

 

Ty jsi odchovancem vrchlabského hokeje, takže série proti tomuto klubu by pro tebe asi byla docela pikantní, že?
Určitě byla, ale série se Sokolovem je 2:2 a po celém Vrchlabí jsou teď cítit velké pochyby.. Jsem velice zvědavý, jak to dopadne.

 

Závěrečná otázka. Až jednou budeš působit v jiných klubech, jaká první vzpomínka se ti vybaví, když si vzpomeneš na svoje angažmá u Žihadel?
Lidi. Od ledařů a kustodů, hráčů, fanoušků, trenéra po majitele klubu.
Ledaři jsou skvělí chlapi, kustodi duší fanoušci, fanoušci slušní a obrovští srdíčkáři, hráči pokorní a úžasní v povaze, trenér ví, co mužstvo potřebuje a majitel klubu je ten základ všeho dobrého, co se tady odehrává.
Nic z toho není samozřejmost a zážitek v dresu Žihadel pro mne bude jistě nejsvětlejší vzpomínka na lidské možnosti ve směru povahy, srdíčka, bojovnosti a semknutí se.

 

Poznámka: Rozhovor vznikal před koncem finálové série Sokolov – Vrchlabí

Děkuji za rozhovor

Hlasujte
v anketě
Obleč se
do vosího

Máme pro tebe dresy, trika, čepice a další suvenýry.

Kšiltovka
459

Generální partner
Významní partneři
Partneři
HC Lední medvědi Pelhřimov SK Telč HC Orli Bystřice nad Pernštejnem HC Spartak Velká Bíteš HC Ledeč nad Sázavou HC Světlá nad Sázavou HHK Velké Meziříčí HC Chotěboř TJ Náměšť nad Oslavou TJ Jiskra Humpolec Onlajny.com Hokej.cz