Superfinále přichází! Žihadla v bitvě o Chance ligu vyzvou Sokolov.

Superfinále přichází! Žihadla v bitvě o Chance ligu vyzvou Sokolov.

Vrchol sezony a zároveň vrchol hokeje v Moravských Budějovicích je tu! Žihadla se v následujících dnech utkají o právo účasti v Chance lize pro příští sezonu. Soupeřem bude souboru Augustina Žáka Sokolov, tedy celek, který naše barvy dokázaly loni ve čtvrtfinále 2. ligy zdolat. O stejný kousek se bez debat pokusí moravskobudějovičtí i letos. První zápas superfinále je na programu již tento pátek v Sokolově, doma se Moravské Budějovice poprvé představí v neděli. Superfinále se na rozdíl od předešlých sérií hraje na čtyři vítězné zápasy, maximálně tak v jeho rámci fanoušci uvidí sedm střetnutí. Udělají Žihadla poslední krok ve své letošní pohádce?


Sokolov suverénně ovládl skupinu Západ

Náš superfinálový protivník budí oprávněný respekt. Baník s jasnou převahou ovládl západní druholigovou skupinu, posuďte sami na kontě svěřenců trenéra Karla Mlejnka přistálo po konci základní části 89 mistrovských bodů. Druhé Klatovy dokázaly nasbírat 72 bodíků. Převaha Západočechů je tedy více než zřejmá. Však také sokolovští vstupovali do tohoto ročníku s jasným cílem v podobě postupu do1. ligy. Na trenérskou lavici mužstva se postavil mladý, avšak velmi zkušený Karel Mlejnek, který dříve koučoval Karlovy Vary, nebo asistoval uznávanému Filipu Pešánovi na střídačce Liberce. Tyto zkušenosti mu nyní mají pomoci dostat Sokolov o patro výš.  Dá se říci, že Baník podával po celou dobu základní části vyrovnané výkony. Své soupeře dokázal porážet jak velkým brankovým rozdílem, tak i v těsných zápasech díky dobrým výkonům brankářů. Tento mix mu také zaručil pohodovou pozici nejlepšího týmu skupiny Západ. Sokolovští využívají intenzivní spolupráci s extraligovými Karlovými Vary, díky čemuž se v jejich dresu objevilo během sezony hned několik hokejistů z lázeňského města. Kupříkladu brankář Tomáš Závorka, obránce Adam Rulík či vysoký útočník Matěj Zadražil. Respekt vyzařuje taktéž celkové skóre Sokolova po uplynutí základní části, jenž se dostalo na hodnoty 185 vstřelených branek a pouze 72 inkasovaných. V obou aspektech je Baník jednoznačně nejlepším týmem své skupiny. Během vyřazovacích bojů dokázali hokejisté Sokolova poslat na dovolenou postupně Nymburk, Most a ve finálové sérii, která se protáhla až na pět utkání přemohli svěřenci Karla Mlejnka Vrchlabí Pro zajímavost, skóre ze zápasů play–off ukazuje, jak velkou převahu sokolovští s jednotlivých sériích měli. Západočeši vstřelili v klíčové fázi sezony 54 branek, přičemž inkasoval jich pouze 22.

Nejvyšší vítězství v základní části: HC Baník Sokolov – HC Most 13:1

Nejvyšší porážka v základní části: HC Baník Sokolov – NED Nymburk 2:6

Umístění v tabulce po základní části: 1. místo (89 bodů)

Týmové produktivitě vládne v rámci vyřazovacích bojů Lubomír Kovařík

Brankoviště Sokolova si v play–off pronajal takřka výhradně ostřílený Tomáš Závorka. Jednatřicetiletý brankář, který většinu svojí kariéry spojil s Karlovými Vary, v jejichž dresu nastoupil ke spoustě extraligovým zápasům odchytal ve vyřazovacích bojích celkem 9 zápasů. Jeho kolega David Fečo se do branky dostal ve dvou případech. Ve statistickém hodnocení obránců je na tom nejlépe sokolovská ikona Vojtěch Šik (3+6), jehož následuje mladík Patrik Michálek (0+8). Velmi dobře si počíná taktéž známý vousáč, nesmlouvavý bijec Petr Přindiš (0+5). útočné řady Západočechů mají také své trumfy a není jich málo. Tím nejzářivějším je momentálně Lubomír Kovařík. Hokejista, jenž dříve hájil barvy zejména Přerova, s kterým si vyzkoušel i 1. ligu, zaznamenal v 11 utkáních 15 kanadských bodů (9+6). Dalším borcem disponujícím výbornými čísly je Jakub Vrána (9+4), ten ještě loni působil v dresu Hodonína, kde patřil k nejlepším hráčům.  13 kanadských bodů má na svém kontě i Tomáš Vracovský (8+5). To je hokejista, který prošel mládežnickými kategoriemi Plzně, kde si vyzkoušel rovněž mužskou extraligu. V přípravném období před touto sezonou se pak pokoušel prosadit v Pardubicích, to se mu ale nepovedlo. a tak nakonec zamířil právě do ambiciózního Sokolova. Fanoušci Žihadel si jej mohou pamatovat z jeho působení v Klatovech, s kterými několikrát přijel do Moravských Budějovic. Mezi další produktivní forvardy Sokolova patří Pavel Kuběna (4+8), někdejší velký talent litvínovského hokeje Josef Stříbrný (3+9), nebo nestárnoucí matador David Hruška (5+6). Tento dvaačtyřicetiletý veterán odehrál 737 zápasů v české nejvyšší soutěži, především v dresech pražské Slavie, Karlových Varů, či Chomutova. Ve své sbírce má hned pět extraligových titulů, tři se Vsetínem a dva se Slávií Praha.

Brankářská jednička: Tomáš Závorka (9 zápasů)

Nejproduktivnější hráč: Lubomír Kovařík (9+6)

Nejproduktivnější obránce: Vojtěch Šik (3+6)

Nejlepší střelec: Lubomír Kovařík, Jakub Vrána (oba 9 branek)

Nejlepší nahrávač: Josef Stříbrný (9 asistencí)

V superfinále bez Dominika Groha a tří dalších hráčů

V poslední sérii letošních vyřazovacích bojů se budou muset Žihadla obejít bez čtyř důležitých hráčů. K dispozici nebudou trenéru Žákovi brankář Dominik Groh, obránce Michal Furch a útočníci Tomáš Mlynář s Kryštofem Hralou. Ani jeden z těchto hokejistů totiž nesplnil minimální zápasový limit, potřebný k tomu, aby jim bylo umožněno nastoupit do superfinále.  Zejména v případě Groha, jde o velmi smutný fakt. Jednadvacetiletý gólman odchytal ve žlutočerném dresu celkem 23 zápasů, ale ani to mu pro splnění limitu nestačilo. Jde o sportovně správné a spravedlivé rozhodnutí? Odpovězte si sami.

Sokolov na své cestě do superfinále zdolal Nymburk, Most a Vrchlabí

Západočeši zatím prochází vyřazovacími boji jako nůž máslem. Nymburk porazili bez ztráty kytičky, stejně jako Most, a tak se družina trenéra Mlejnka zapotila až ve finále. V něm se jí postavilo Vrchlabí, které vedlo 2:1 na zápasy, jenže svůj mečbol nevyužilo a Sokolov nakonec dokázal vypjatou sérii otočit.

Čtvrtfinále:

HC Baník Sokolov – NED Nymburk 5:0

NED Nymburk – HC Baník Sokolov 1:4

HC Baník Sokolov – NED Nymburk 8:0

Semifinále:

HC Baník Sokolov – HC Most 9:5

HC Most – HC Baník Sokolov 3:4 sn.

HC Baník Sokolov – HC Most 9:1

Finále:

HC Baník Sokolov – HC Stadion Vrchlabí 4:1

HC Stadion Vrchlabí – HC Baník Sokolov 4:1

HC Baník Sokolov – HC Stadion Vrchlabí 3:4 sn.

HC Stadion Vrchlabí – HC Baník Sokolov 2:5

HC Baník Sokolov – HC Stadion Vrchlabí 2:1

Sestavy z minulého utkání:

HC Moravské Budějovice: Groh (Vacek) – Trnka, Pelikán, R. Kadela, M. Furch, Peroutka (C), Kabelka, Kliment, Pospíchal – Matějka, Lupač, P. Bulín, Juráň, Horký, Mlynář, Mikeš (A), Rytnauer (A), Čejka, Ferda, Heinrich, Krutiš.

HC Baník Sokolov: Závorka (Fečo) – Vodička, Pajk, Tomeček, Kadeřávek, Michálek, Přindiš (A), Šik (A) – Kovařík, Kuběna, Vracovský, Čejka, Čurda, Stříbrný, Trapl, Hruška, Bečvář, Švec, Vrána, Zadražil, Rohan (C).

Trumfy Žihadel pro superfinále

Týmová soudržnost: Tento tým už dokázal mnohé. Parta, která je několik let pohromadě zvládla překonat už nejedenu velkou překážku. Ztráta čtyř důležitých hráčů rozhodně bolí, ovšem můžete si být jisti, že tým kolem matadora Rytnauera to nezlomí ba právě naopak, ještě víc ho to semkne.

Loňská zkušenost: Téměř přesně před rokem dokázala Žihadla svého soupeře ze západu Čech porazit. Většina současného kádru tento úspěch zažila, což může být nepochybně psychickou výhodou, protože co se povedlo jednou, dá se zopakovat, že?

Trumfy Sokolova pro superfinále

Domácí začátek: Baník bude mít výhodu začátku, popřípadě konce série na domácím ledě, tedy v prostředí, kde letos příliš neprohrává. Tento fakt se může ukázat, jako velmi důležitý.

Silný útok: Hokejisté Sokolova se letos mohou opřít o čtyři silné, vyrovnané útočné formace. Ty dokázaly v součtu základní části a play–off vsítit více než 210 branek. Taková palebná síla si bezesporu zaslouží respekt.

Superfinále očima Daniela Kabelky: „Na Sokolov se samozřejmě těšíme, Superfinále, to je svátek hokeje. Bohužel nějaký chytrák vymyslel, že za nás nemůžou nastoupit 4 hráči, ten nejhlavnější je gólman. Ale nám to nevadí, Váca to zavře. Minulý rok jsme v Sokolově dokázali vyhrát ve třinácti lidech, všichni se těšíme a nemůžeme se dočkat, až ten pohár zvedneme nad hlavu!“

Termíny zápasů:

  1. zápas pátek 5.4 (Sokolov)
  2. zápas neděle 7.4 (Moravské Budějovice)
  3. zápas úterý 9.4 (Sokolov)
  4. zápas čtvrtek 11.4 (Moravské Budějovice)
  5. zápas sobota 13.4 (Sokolov)
  6. zápas pondělí 15.4 (Moravské Budějovice)
  7. zápas středa 17.4 (Sokolov)

Zápasy číslo 5,6 a 7 se hrát nemusí.

Věděli jste, že?...

  • V loňském čtvrtfinále zvítězila Žihadla nad Sokolovem 3:1 na zápasy.
  • Poslední pátý, rozhodující duel finále mezi Sokolovem a Vrchlabím, rozhodl dvěma brankami ve prospěch Západočechů Lubomír Kovařík. Sokolov tak ultimativní zápas zvládl poměrem 2:1.
  • Na soupisce Sokolova nalezneme obránce Patrika Kadeřávka, jenž na západ Čech přestoupil v průběhu sezony z Havlíčkova Brodu.
  • Nejproduktivnějším hráčem Žihadel v letošním play–off je momentálně David Horký (4+12).
Hlasujte
v anketě
Obleč se
do vosího

Máme pro tebe dresy, trika, čepice a další suvenýry.

Kšiltovka
459

Generální partner
Významní partneři
Partneři
HC Lední medvědi Pelhřimov SK Telč HC Orli Bystřice nad Pernštejnem HC Spartak Velká Bíteš HC Ledeč nad Sázavou HC Světlá nad Sázavou HHK Velké Meziříčí HC Chotěboř TJ Náměšť nad Oslavou TJ Jiskra Humpolec Onlajny.com Hokej.cz