Dvě legendy Žihadel mění dres.

Dvě legendy Žihadel mění dres.

David Horký a Petr Krutiš, dvě výrazné osobnosti, které se nesmazatelným písmem vryly do historie moravskobudějovického hokeje. Kdyby jednou fanoušci volili, čí dres má viset pod střechou zimáku, byli by právě tihle dva velkými adepty.


Zaslouženě. Druhá liga je charakteristická hráčskými pohyby. Jakmile se kdokoliv ukáže, brzy se mu otevřou dveře do vyšší soutěže. Mohl to být příklad i těchto dvou borců, oni ale zůstali věrni černožlutým barvám.

Postupně se z nich stali hráči, kteří přerostli druholigový hokejový rybníček. Byly to naše zářící hvězdy.

David Horký započal svou kariéru v Třebíči. Pořádnou šanci v prvním týmu bílých hvězd ale nikdy nedostal. A tak se během sezony 2013/2014 stěhoval do druholigových Moravských Budějovic. Ačkoliv to tehdy asi jen málokdo tušil, byl to začátek velkého příběhu.

Ten sice začal nenápadně. Horký si ve své první sezoně u Žihadel připsal pět kanadských bodů, na které potřeboval sedmnáct zápasů, ale tohle byla jen předzvěst událostí příštích.

Hned o rok později se hráč s číslem čtrnáct zařadil mezi lídry týmu. Natrvalo.  Východ slunce je pro každý nový den samozřejmostí, stejnou samozřejmostí bylo i to, že jste se mohli spolehnout na kvalitní výkony Davida Horkého.   Neúnavný dříč, velký bojovník. Ale hlavně… Hokejista schopný rozhodovat zápasy. Rozklepané ruce? V jeho případě opravdu ne. Zodpovědnosti se nyní šestadvacetiletý útočník nikdy nebál. Spíš naopak… Přesně tyhle situace na ledě vyhledával, právě v nich rostl jeho přínos týmu na maximum. A obávaná lajna ve složení Rytnauer – Krutiš – Horký? Při vzpomínce na jejich fenomenální kousky musí nejednomu příznivci Žihadel ukápnout slza.

David Horký

247 zápasů

124 branek

120 asistencí

244 kanadských bodů

Petr Krutiš zažil v Moravských Budějovicích svůj hokejový restart. Zpočátku bez pozornosti světel reflektorů. Jak by taky ne, vždyť dvoumetrový čahoun s hokejem po juniorských letech strávených v Třebíči seknul. Přednost dostalo studium. Hokejku do ruky vzal „Krůta“ jen příležitostně, když si čas od času zahrál městskou ligu.

Takže když se v srpnu 2015 Krutiš objevil v přípravě Žihadel na novou sezonu, málokdo tomu věnoval pozornost. Nebyl to typ hráče, který disponuje velkým jménem. O to větší a lepší výkony, ale postupně předváděl.

První sezona byla spíše zahřívací. Pak však přišla skutečná divočina. Spojení s Davidem Horkým a Ladislavem Rtynauerem se totiž ukázalo jako trefa do černého. Hokejová chemie fungovala mezi nimi na jedničku. Každý z nich měl ve společném útoku své úkoly a každý je plnil nad míru dobře.

Největší přednost Petra Krutiše? Bez debat silová hra. Tohohle buldoka od puku jen tak nedostanete. Moravskobudějovický obr to brzy pochopil, načež začal právě kolem tohoto aspektu stavět svoji hru. Už ani nevím, kolik soubojů u mantinelu vybojoval nebo kolik přesných přihrávek rozdal, za takovou dobu to člověku splyne. Jedno ale vím jistě…

Na jeho hru se dívalo setsakramentsky dobře.

Petr Krutiš

175 zápasů

72 branek

109 asistencí

181 kanadských bodů

Teď ale míří Petr Krutiš i David Horký do Velkého Meziříčí. V kádru druholigového nováčka budou mít klíčovou roli. Sluší se jim popřát, aby ji zvládali stejně znamenitě, jak tomu bylo během uplynulých let v Moravských Budějovicích.

Úplně na závěr se s Vámi všemi chci rozloučit ještě já. Po třech letech starání se o web HCMB jsem si řekl, že je čas naplno se věnovat jiným projektům. Díky všem kolegům za spolupráci. Díky hráčům i trenérům. A hlavně díky za příležitost, šance pracovat pro Žihadla mi otevřela dveře do světa žurnalistiky. Na to nezapomenu.

Díky všem!

Pavel Mandát

Hlasujte
v anketě
Obleč se
do vosího

Máme pro tebe dresy, trika, čepice a další suvenýry.

Kšiltovka
459

Generální partner
Významní partneři
Partneři
HC Lední medvědi Pelhřimov SK Telč HC Orli Bystřice nad Pernštejnem HC Spartak Velká Bíteš HC Ledeč nad Sázavou HC Světlá nad Sázavou HHK Velké Meziříčí HC Chotěboř TJ Náměšť nad Oslavou TJ Jiskra Humpolec Onlajny.com Hokej.cz