HC Moravské Budějovice 2005 HC Moravské Budějovice 2005
4 : 1 (1:0, 3:1, 0:0)
HC Tábor HC Tábor

Soupiska domácí

Brož (Čáp) – Čermák, Kabelka, Wasserbauer, Kliment, Sobotka, Pelikán, Peroutka, Pucher ml. – Pucher st. "C", Juráň, Matějka, Rytnauer "A", Horký, Krutiš, Lupač, J. Bulín, Salák, P. Bulín

Rozhodčí

Mgr. František Held – Bc. Leon Wesley
Bc. Tomáš Kučera

Soupiska hosté

Klestil (Novák) – Tesař, Havran, K. Černý "C", Kachyňa, T. Černý, Duben, Dvořák – Pipal, Blažek, Heřman, Seidl "A", Březina, Pecháček, Severa, Doktor, Kadilák.

Vyloučení
Využití
V oslabení
Počet střel
Diváků 630
  • FILIP MATĚJKA (Peter Pucher st., Marcel Juráň.) 10. minuta
    Branka domácí
  • MARCEL JURÁŇ (Filip Matějka, Peter Pucher st.) 29. minuta
    Branka domácí
  • MARCEL JURÁŇ (Filip Matějka, Daniel Kabelka.) 32. minuta
    Branka domácí
  • JAN BŘEZINA (David Blažek, Jakub Doktor) 36. minuta
    Branka hosté
  • JAN BULÍN (Jiří Peroutka, Jan Salák.) 37. minuta
    Branka domácí

Začala nejočekávanější část hokejové sezony, a to play-off. K prvnímu utkání 1. kola dorazil na led Žihadel tým Kohoutů z Tábora. Domácí borci zvládli vstup do vyřazovací části úspěšně a před 630 diváky se dočkali zaslouženého vítězství.

Utkání začalo z obou stran opatrně a na větší šanci si museli diváci chvíli počkat. První střelu utkání si na svoji stranu připsali Kohouti, ale střela Jakuba Doktora šla mimo bránu. Po minutě hry si střelu připsal i domácí tým, ale puk z hole Jan Bulína gólmana hostí také nijak moc nepostrašil. Na začátku třetí minuty dostali hosté možnost hrát v početní výhodě, ve které došlo k první vážné šanci utkání. Kohouti se dostali do přečíslení 3 na 1, ale to zakončil Jiří Severa nepřesnou střelou, se kterou Jan Brož neměl problém. Krátce po skončení přesilové hry hostů byl naprosto zbytečně vyloučen Jiří Peroutka za údajné zdržování hry a nic na tom nezměnilo ani bučení fanoušků a protesty domácího týmu u hlavního sudího. Domácí však oslabení již tradičně zvládli velice dobře a dokonce se jim z hole Davida Horkého podařilo i ohrozit bránu soupeře. Na počátku 8 minuty se dočkali první přesilové hry i hráči Žihadel, ale ta se jim vůbec nevydařila a nedostali se ani k žádné vážnější střele. Chvíli po vypršení trestu hostí se však domácí fanoušci dočkali. Filip Matějka dostal v čase 9:40 nahrávku, najel si za bránu hostí, kterou obkroužil a z nulového úhlu zkusil překvapit gólmana hostí, což se mu dokonale podařilo – 1:0. Hosté se poté snažili rychle vyrovnat a na počátku 12 minuty byli blízko, kdy po závaru před bránou Jana brože poskakoval puk v předbrankovém prostoru, ale naštěstí se nikdo z hostů nedokázal k puku dostat a ten tak byl nakonec vyhozen ze strany domácích do bezpečí. Jen o chvíli později střílel nebezpečně Kamil Černý, jehož střelu Jan Brož dokázal pouze vyrazit a k jeho štěstí šla následná dorážka mimo jeho klec. Ke konci 13 minuty se k pěkné střele dostal Jan Salák, ale rameno gólmana hostí jeho střelu zastavilo. Krátce poté dostali domácí další výhodu přesilové hry, ale ani tentokrát se jim nepodařilo soupeře pořádně uzavřít v jeho obranné třetině a z přesilové hry vzešla pouze jedna střela z hole Petera Puchera, která však byla sražena do ochranné sítě. Na počátku 18 minuty se k pěkné střele protlačil Jan Bulín, ale gólman hostí byl opět pozorný. Ke konci 18 minuty dostali domácí opět výhodu přesilové hry, ve které tentokrát měli několik střeleckých pokusů, ale skórovat se jim nepodařilo, ač David Horký byl při svém opakovaném pokusu blízko. Po vcelku vyrovnané třetině tedy nakonec domácí odcházeli s jednobrankovým náskokem.

Do druhé třetiny vstoupili aktivněji domácí hráči, ale hosté pozorně bránili již ve střední části a na první nebezpečnější šanci si fanoušci museli počkat až do 23 minuty, kdy Petr Krutiš pěkně nahodil puk směrem na bránu, který tečoval David Horký, ale Tomáš Klestil byl pozorný a s tečí si poradil. Poté se dlouho bojovalo pouze ve středním pásmu a další větší šance byly k vidění až v 27 minutě, kdy se k dvěma střeleckým pokusům dostali hosté, ale Jan Brož si s oběma pokusy s přehledem poradil. 29 minuta patřila domácím. Filip Matějka sebral ve středním pásmu puk, obkroužil celou útočnou třetinu a pak přesným pasem našel v čase 28:24 před bránou Marcela Juráně, který dokázal puk poslat do sítě – 2:0. Druhý gól evidentně domácí hráče uklidnil a povzbudil k dalším útočným snahám. Petr Krutiš se dokázal probojovat až před bránu hostí, ale Tomáše Klestila již překonat nestačil. V čase 31:04 se ale již domácí dočkali za zvýšené úsilí odměny, Filip Matějka našel přesným pasem Marcela Juráně, který nádhernou kličkou zakončenou blafákem dokonale vyškolil gólmana hostí – 3:0. Hosté ale neskládali zbraně a i nadále se snažili ohrožovat bránu Žihadel. Na přelomu 34 a 35 minuty musel Jan Brož dvakrát zasahovat proti střelám Ondřeje Kachyni. Zvýšená útočná snaha nakonec přinesla i hostům gólovou odměnu. V čase 35:42 nestačil Jan Brož na střelecký pokus Jana Březiny3:1. Radost hostů však netrvala dlouho, neboť v čase 36:04 se přesnou střelou z levého kruhu trefil do sítě Jan Bulín4:1. Do konce třetiny již k žádné větší šanci nedošlo a domácí tak odcházeli do šaten s náskokem tří branek.

Třetí třetinu zahájili domácí přesilovou hrou, ve které pěkně střílel Marek Lupač. Ve třetí třetině se domácí začali soustředit na zodpovědnou defenzivní hru a k vidění tak nebylo v jejím počátku moc šancí. Hosté se k vážnější střele dostali až v polovině 46 minuty, ale pokus Jakuba Doktora šel těsně nad bránu Jana Brože. V 48 minutě se pokoušel Jana Brože překvapit střelou z úhlu Radek Pechánek, ale neuspěl. Chvíli poté střílel David Blažek nad. V průběhu 49 minuty pálil z prostoru mezi kruhy Roman Čermák, ale trefil jen gólmana hostí. Z následného protiútoku střílel Ondřej Kachyňa, ale jeho střela byla velmi nepřesná. Na začátku 52 minuty se do pěkné šance dostal Roman Čermák, ale bekhendem gólmana hostí nepřehodil a trefil jen jeho rameno. Na konci 52 minuty se musel ohánět Jan Brož, který nejprve krotil nepříjemnou střelu Radima Heřmana a poradil si i s dorážkou Jiřího Severy. V 53 minutě dostali hráči Žihadel možnost další přesilové hry, ale opět velice nepovedené. Domácí se dostali pouze k jediné střele, a to ještě mimo bránu, a ke všemu se hostům podařilo dostat do vyložené gólové šance. Jiří Severa se dostal do samostatného úniku, ale Jan brož fantastickým zákrokem svůj tým podržel. Ke konci 55 minuty zkoušel završit hattrick Marcel Juráň, ale lapačka Tomáše Klestila byla proti. O minutu později se skóre pokoušel navýšit Ladislav Rytnauer, ale ani on neuspěl. V čase 56:15 byl na 5 minut a do konce utkání vyloučen David Horký a hosté tak měli ohromnou možnost ještě s nepříznivým vývojem utkání něco udělat. Domácí však již do konce zápasu zodpovědně bránili a Jan Brož si postupně poradil s pokusy Jakuba Pípala, Radima Heřmana i Ondřeje Kachyni. Hosté se ani nepokusili o hru bez brankáře a domácí borci tak mohli slavit první vítězství v play off.

K druhému utkání série vyráží naši borci již v pondělí 5.3.2018 do Tábora. Třetí utkání je naplánováno na ledě Žihadel již na středu 7.3.2018 a od 18:00 hodin tedy zase všichni na značkách. Kluci nás potřebují více než kdy jindy. Budeme již ve středu společně slavit postup? Uvidíme. Každopádně Žihadláci pěkně do žluto-černých barev a ve středu na stadionu, neboť každý hlas se počítá.

Komentáře k zápasu:

Augustin Žák (trenér HC Moravské Budějovice 2005): „První třetina byla dnes rozpačitá a nervózní, ale od druhé třetiny si již myslím, že jsme byli lepším týmem a nakonec i zaslouženě vyhráli. Do dalších zápasů se ale musíme vyvarovat zbytečných faulů a chyb.“

Marcel Juráň (hráč HC Moravské Budějovice): „Dnes to bylo zpočátku takové ustrašené z obou stran. Nám se naštěstí podařilo dát první branku a vyhrát třetinu. To bylo pro vývoj utkání důležité. V druhé třetině nás pak další gól uklidnil a naše hra od té doby byla lepší. Teď musíme nabrat síly na pondělí.“ Do toho vstupuje se smíchem Peter Pucher: „Jen ať se chlapec pořádně vychválí, dnes si to zaslouží.“

Hlasujte
v anketě
Obleč se
do vosího

Máme pro tebe dresy, trika, čepice a další suvenýry.

Kšiltovka
459

Generální partner
Významní partneři
Partneři
HC Lední medvědi Pelhřimov SK Telč HC Orli Bystřice nad Pernštejnem HC Spartak Velká Bíteš HC Ledeč nad Sázavou HC Světlá nad Sázavou HHK Velké Meziříčí HC Chotěboř TJ Náměšť nad Oslavou TJ Jiskra Humpolec Onlajny.com Hokej.cz