HC Moravské Budějovice 2005 HC Moravské Budějovice 2005
5 : 4p (2:2, 1:1, 1:1)
HC Tábor HC Tábor

Soupiska domácí

Brož (Čáp) – Čermák, Kabelka, Wasserbauer,Kliment, Sobotka, Pelikán, Peroutka, Pucher ml. – Pucher st. "C", Matějka, Juráň, Rytnauer "A", Krutiš, Horký, Lupač, J. Bulín, Salák, P. Bulín.

Rozhodčí

Mgr. Čuňočka Ivan – Martin Musil
Bc. Jiří Roupec

Soupiska hosté

Klestil (Novák) – Košař,Havran, Černý "C", Kachyňa, Raiterman, Duben, Dvořák – Pípal, Blažek Heřman "A", Seidl "A", Březina, Pechánek, Severa, Šulek, Kadilák, Doktor.

Vyloučení 2:5
Využití 1:1
V oslabení
Počet střel
Diváků 705
  • JAN BŘEZINA (Jakub Doktor) 6. minuta
    Branka hosté
  • PETR KRUTIŠ (Ladislav Rytnauer, David Horký) 9. minuta
    Branka domácí
  • JIŘÍ SEVERA (Ondřej Kachyňa, Kamil Černý) 9. minuta
    Branka hosté
  • FILIP MATĚJKA (Peter Pucher st. ) 20. minuta
    Branka domácí
  • ŠTĚPÁN KADILÁK (Jakub Pípal) 23. minuta
    Branka hosté
  • DAVID HORKÝ (Ladislav Rytnauer, Petr Krutiš) 37. minuta
    Branka domácí
  • LADISLAV RYTNAUER (Michal Kliment) 43. minuta
    Branka domácí
  • JAKUB PÍPAL (Marek Duben) 53. minuta
    Branka hosté
  • JAN SALÁK (Tomáš Pelikán) 66. minuta
    Branka domácí

Dílo je dokonáno. Hráči Žihadel zvládli první mečbol v osmifinále 2. hokejové ligy a po dramatickém zápase porazili Kohouty z Tábora 5:4 v prodloužení. 705 přítomných diváků tak mohlo slavit rychlý postup Žihadel do dalšího kola a všichni již napjatě vyhlížejí dalšího soupeře.

Do utkání vstoupili hosté o poznání aktivněji než v prvním zápase hraném v Mor. Budějovicích. Rychlým přístupem napadali a neustále se tlačili před bránu Žihadel. Byli to však domácí, kdo se dostal k první vážnější střele v utkání. Ve 44 vteřině utkání pálil z mezikruží Marcel Juráň, ale Tomáš Klestil byl na místě. O necelou minutu později se do zajímavé šance dostal Filip Matějka, ale nastřelil jen padajícího obránce hostí. Na počátku třetí minuty se ke střele dostali i hosté, ale pokus Radka Pechánka byl sražen do rohu hřiště. O minutu později střílel Radim Heřman, ale ani proti jeho nepřesnému pokusu nemusel Jan Brož zasahovat. Po následném protiútoku se musel naopak otáčet Tomáš Klestil, ale ani on nebyl nadvakrát překonán. Především při dorážce Filipa Matějky nechal vyznamenat svoji lapačku. V čase 5:51 ale přišla pro domácí tým nepříjemná sprcha. Z naprosto nevinné situace dokázali Kohouti vytěžit svoji první branku. Jakub Doktor se dostal do samostatného úniku, který vychytal Jan Brož, ale puk zůstal ležet pouze před ním v předbrankovém prostoru, kde se nejrychleji zorientoval Jan Březina a strážce domácí svatyně byl již bezmocný – 0:1. V polovině 8 minuty dostali hosté výhodu přesilové hry, kterou se jim k nelibosti fanoušků domácích podařilo využít. Několikrát tečovaná střela Ondřeje Kachyni se dostala k nehlídanému Jiřímu Severovi a ten již neměl problém skórovat – 0:2. Domácí se však nevzdali a rychle dokázali odpovědět. V čase 8:45 šel puk po rychlých nahrávkách po ose David Horký, Ladislav Rytnauer až k Petru Krutišovi, který se přesně trefil – 1:2. I nadále se na ledě sváděla bitva o každý puk a útočníci na obou stranách se hrnuli do každé příležitosti. Na přelomu 10 a 11 minuty musel  Jan Brož zasahovat proti střeleckým pokusům Jiřího Severy a Ondřeje Šuleka. V obrovské šanci byl na počátku 15 minuty Ladislav Rytnauer, ale sám před odkrytou klecí hostí nedokázal přesně trefit puk. O minutu později střílel kapitán domácích Peter Pucher, ale Tomáš Klestil byl pozorný. Ke konci 18 minuty dokázal gólman hostí zkrotit i nepříjemně poskakující puk po tečované střele od modré a o půl minuty později si poradil i s dělovkou Marka Lupače z prostoru mezi kruhy. Již to vypadalo, že hosté půjdou do šaten s jednobrankovým vedením, ale domácím se podařilo necelých 5 vteřin před koncem vybojovat buly před bránou Kohoutů a tam vše do svých rukou vzali Peter Pucher s Filipem Matějkou. V čase 19:56 vyhrál Peter Pucher buly a přesně našel Filipa Matějku, který rychlou střelou vymetl horní roh brány hostí a Tomáš Klestil byl bez šance – 2:2.

Hned na počátku druhé třetiny musel Jan Brož zasahovat proti nepříjemné střele Marcela Dvořáka. Ke konci 21 minuty pěkně střílel David Horký, jeho střelu Tomáš Klestil nedokázal pokrýt a puk mu vypadl do předbrankového prostoru, ale než se k němu někdo z domácí dokázal dostat, tak puk obránci Kohoutů odklidili do bezpečí. V čase 22:08 přišla další studená sprcha, když Kohouti dostali domácí pod tlak, ze kterého vytěžil Štěpán Kadilák střelou z mezikruží vedení pro Kohouty – 2:3. V čase 24:34 mohlo být vyrovnáno, ale střelecký pokus Petra Krutiše se jen otřel o horní tyč brány hostí. Jen o půl minuty později byli domácí opět blízko vyrovnání, ale Tomáš Klestil zázračně vyrazil koncem hole střelecký pokus Filipa Matějky. Na počátku 27 minuty se dočkali přesilové hry i domácí a nutno říci, že tato se jim oproti běžnému standardu povedla. Tomáš Klestil se musel hodně ohánět, aby odvracel nepříjemné střelecké pokusy domácích. K vyrovnání však žádný z nich nevedl. V průběhu 30 minuty se dvakrát pokoušel prosadit Marek Lupač, ale ani on Tomáše Klestila nepřelstil. V polovině třetiny šikovně tečoval David Blažek nahození od modré, ale Jan Brož byl opět na místě. Z následného protiútoku se Tomáš Klestil musel otáčet při pokusu Filipa Matějky. Na konci 31 minuty dostali domácí další výhodu přesilové hry a silně se tlačili za vyrovnáním. Ladislav Rytnauer se pokoušel šikovně překvapit Tomáše Klestila, ale neuspěl. Na začátku 33 minuty se přesilová hra domácích rázem proměnila ve dvojnásobnou výhodu po vyloučení Martina Havrana, který neudržel nervy a při odchodu na trestnou lavici směrem k domácím divákům ukázal vulgární gesto, které bylo oceněno hlavním rozhodčím dalším trestem na 5 minut a osobním trestem do konce utkání. Domácí tak dostali skvělou šanci srovnat skóre zápasu. Tomáš Klestil se však zuby nehty snažil vedení svého týmu udržet a postupně likvidoval opakované pokusy Petra Krutiše a také pohotový švih Filipa Matějky. V čase 36:24 však již přesilová hra přinesla vytoužený gól a stadion mohl bouřit. David Horký dostal přesnou přihrávku po souhře Ladislava Rytnauera a Petra Krutiše a s ledovým klidem uklízel puk do odkryté klece hostí – 3:3. Přesilová hra domácích i nadále pokračovala a Tomáš Klestil se musel i nadále otáčet. Skóre se však již neměnilo a po druhé třetině se týmy rozcházely asi zaslouženě za vyrovnaného stavu.

Třetí třetina se hrála již opatrněji, ale i tak se hrál velice zajímavý a pěkný hokej. Žádný z týmů nechtěl udělat chybu, ale oba chtěly zároveň zvítězit. První střelu třetí třetiny si po půl minutě připsal Ondřej Kachyňa, ale Jan Brož kryl. Na počátku 42 minuty pálil Filip Matějka, ale jeho střela byla sražena do ochranné sítě. O minutu později se pokoušel skórovat Jan Salák, ale Tomáš Klestil byl tentokrát na místě. Čas 42:51 přinesl další bouři radosti domácích. Michal Kliment vystřelil od modré a Ladislav Rytnauer svojí tečí poslal puk do sítě – 4:3. Hosté však zbraně nesložili a nadále se snažili rychlou hrou napadat rozehrávku domácích a ihned se hnali k bráně Žihadel. V polovině 44 minuty pálil od modré Marek Duben, ale Jan Brož byl opět pozorný. O dvě minuty později pálil ihned po buly na druhé straně Ladislav Rytnauer, ale jeho střela šla těsně mimo. V průběhu 47 a 48 minuty se do pěkné šance dostal Ondřej Šulek, ale Jan Brož opět svůj tým podržel. Na druhé straně se musel činit Tomáš Klestil při pokusech Petra Krutiše a Petera Puchera. V polovině 50 minutě zatrnulo domácím, když po pokusu Davida Blažka pomohla Janu Brožovi tyč. Vzápětí pálil Marek Lupač, ale Tomáš Klestil vyrážečkou kryl. Zvýšená snaha Kohoutů nakonec své ovoce přinesla. V čase 52:40 se střela Marka Dubna od modré dostala k Jakubu Pípalovi, který již neměl problém skórovat – 4:4. V posledních 5 minutách dostali domácí další dvě výhody přesilových her, ale na skóre nic nezměnila ani vyložená šance Petra Krutiše, kterému v rozhodující chvíli přeskočil puk hokejku. Rozhodnout v základní hrací době se tedy ani jednomu z týmu nepodařilo a následovalo tak prodloužení.

Hned v začátku prodloužení byl přísně vyloučen David Horký a hosté vycítili šanci utkání rozhodnout a vzali si oddechový čas. Jejich přesilová hra ale nakonec přinesla jen jednu střelu, se kterou si Jan Brož bez potíží poradil. Ke konci 63 minuty se do obrovské šance dostal Ladislav Rytnauer, který zachytil rozehrávku hostů, ale v samostatném úniku mu v rozhodujícím okamžiku sjel puk z hokejky. V čase 65:46 se ale radost domácích mohla rozjet naplno. Tomáš Pelikán zachytil na modré rozehrávku hostí a jím vypíchnutý puk se dostal k v tomto zápase velice aktivnímu Janu Salákovi, který pohotovou střelou rozvlnil síť – 5:4.

Hráči Žihadel tak osmifinále zvládli v nejkratším možném čase a po vítezství v sérii z Táborem v poměru 3:0 již vyhlížejí svého dalšího soupeře. Teď mohou užívat zaslouženého volna a v pátek se již možná dozví, kdo bude další překážkou v honbě za dalším kolem.

Komentáře k zápasu:

Augustin Žák (trenér HC Moravské Budějovice 2005): „Tábor je hodně bruslící a šikovný tým a ukázali to i dnes. Nakonec jsme však zvítězili a sérii vyhráli poměrem 3:0. I když letos neměli nejlepší sezonu, tak takto rychlé vítezství jsem opravdu nečekal. Celou sérii dle mého rozhodly především výkony brankářů.“

Jan Salák (hráč HC Moravské Budějovice): „Dnes to byl hodně těžký zápas a Tábor chtěl ještě zabojovat, což bylo celý zápas vidět. Nakonec se nám to podařilo urvat, za což jsme rádi.“

Filip Matějka (hráč HC Moravské Budějovice): „Dneska to pro nás byl poslední krok k vítězství v sérii a ten bývá nejtěžší. Na vítězství jsme se pořádně nadřeli. Celkově k sérii mohu říct, že Tábor je kvalitní mužstvo. Mají tam kluky, co mají zkušenosti i z první ligy. Nás hodně podržel gólman, což je v play-off vždy důležité. Já musím říct, že s klukama jsme si i Tábor přáli, protože takový Nymburk či Klatovy jsou hrozně nevyzpytatelné týmy. Je to i méně cestování a tak nějak víme co od nich čekat. Hodně jsme si na ně věřili a nakonec postupujeme dál.“

1. třetina

2. třetina

3. třetina

Prodloužení

Autor: Vladimír Čábel

Hlasujte
v anketě
Obleč se
do vosího

Máme pro tebe dresy, trika, čepice a další suvenýry.

Kšiltovka
459

Generální partner
Významní partneři
Partneři
HC Lední medvědi Pelhřimov SK Telč HC Orli Bystřice nad Pernštejnem HC Spartak Velká Bíteš HC Ledeč nad Sázavou HC Světlá nad Sázavou HHK Velké Meziříčí HC Chotěboř TJ Náměšť nad Oslavou TJ Jiskra Humpolec Onlajny.com Hokej.cz